Poli(maleik anhidrit-alt-1-okten) ve amin aşılanmış türevlerinin termal bozunma kinetiği
Thermal degradation kinetics of poly(maleic anhydride-alt-1-octene) and its primary amine macrobranched derivatives
  1. Tez No: 581993
  2. Yazar: DURDU İLGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİDAYET MAZI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Maleik anhidrit, 1-Okten, Dekilamin, Hekzilamin, TGA, Freeman-Carrol, Friedmann
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Polimerik malzemeler, son zamanlarda en çok üretilen ve en geniş alanda kullanılan modern endüstriyel malzemelerdir. Polimerler ve türevlerinin bu kadar çok kullanım alanı bulmalarının nedeni, düşük yoğunluğa sahip olmalarının yanında düşük ısı ve elektriksel iletkenliğe, yüksek mekanik dayanıma ve esnekliğe, düşük işleme maliyetine v.b. önemli teknolojik özelliklere sahip olmalarıdır. Ancak geniş uygulama alanı olan bazı polimerlerin dezavantajlarından birisi ısıya karşı dayanıksız olmalarıdır. Bu çalışmada, poli(maleik anhidrit-alt-1-okten), poli(maleik anhidrit-alt-1-okten)-g-hekzilamin ve poli(maleik anhidrit-alt-1-okten)-g-dekilamin aşılı kopolimerlerinin termal davranışları incelenmiştir. Termogravimetrik analiz (TG) cihazıyla yapılan çalışmalarda, 5,10,15,20 oC/dak ısıtma hızlarında, azot, argon ve kuru hava atmosferlerinde çalışılmıştır. Buradan elde edilen veriler yardımıyla, Freeman Carrol (FC) ve Friedman (FR) yöntemleri kullanılarak, polimerlerin bozunma kinetiğine ait aktivasyon enerjisi (Ea), reaksiyon derecesi (n) ve frekans faktörü (lnZ) parametreleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Polymeric materials are modern industrial materials that have been recently the most produced and most widely used. Polymers and their derivatives have found so many application areas, because of having important technological properties such as low density, low heat and electrical conductivity, high mechanical strength and flexibility and low processing costs. However, one of the disadvantages of certain polymers with wide application area is that they are not resistant to heat. In this study, thermal behaviour of poly(maleic anhydride-alt-1-Octene), poly(maleic anhydride-alt-1-Octene)-g-decylamine and poly(maleic anhydride-alt-1-Octene)-g-hexylamine grafted copolymers were investigated. Studies were carried out using thermogravimetric analysis (TG) instrument at 5,10,15 and 20 oC/min. heating rates under nitrogen, argon and dried air atmospheres. By using the results obtained, Freeman Carrol (FC) and Friedman (FR) methods activation energy (Ea), reaction order (n) and frequency factor (lnZ) of the degradation kinetics were investigated. Key words : Maleic anhydride, 1-Octene, Decylamine, Hexylamine, TGA, Freeman-Carrol, Friedmann.