Tradition versus modernity in Sherman Alexie's Reservation Blues and The Absolutely True Diary of A Part-Time Indian
Sherman Alexie'nin Reservatıon Blues ve The Absolutely True Diary of A Part-Time Indian romanlarında moderniteye karşı gelenek
- Tez No: 582146
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN GÖRMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, American Culture and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sherman Alexie, Reservation Blues, the Absolutely True Diary of a Part-Tie Indian, Yerli Amerikalılar, Gelenek, Modernlik, Sherman Alexie, Reservation Blues, the Absolutely True Diary of a Part-Tie Indian, Native Americans, Tradition, Modernity
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma Sherman Alexie'nin yapıtlarını temel alarak Amerikan yerlilerinin yaşayan kültürlerini, kimliklerini ve konumlarını geleneksellik ve modernlik açısından analiz etmeyi ve karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca gelenek ve modernliğe ilişkin kavramların tanımlanması ve yerli Amerikalıların geleneği üzerinde modern kültürün etkisinin analiz edilmesi de tezde vurgulanan konular arasındadır. Bu amaçla 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar yerli Amerika tarihinin genel bir özetiyle başlanmıştır. Yerli Amerikalılar, modernliği (kültürel) kimliğin yanı sıra dildeki, dindeki, geleneklerdeki, eğitimdeki ve yaşam tarzındaki değişikliklerin bir sonucu olarak görmektedirler. Bununla birlikte; bazı durumlarda modernlik, özellikle geleneksel kültürün modern kültürden daha değerli olduğunu düşünen bazı yerliler tarafından kabul görmemiştir. Bu değişiklikler Yerli Amerikan kültür tarihindeki bir geçiş dönemine işaret etmektedir. Ayrıca bu araştırmada, yerli Amerikalıların sesi olarak önde gelen ve seçkin çağdaş bir Kızılderili yazar olan Sherman Alexie tanıtılmaktadır. Alexie, eserlerinde gelenekleriyle birlikte yerlilerin kendilerine ayrılmış bölgenin içinde ve dışındaki koşulları tasvir etmektedir. Dahası, gelenek ve modernlik arasındaki çatışma, Alexie'nin Reservation Blues (1997) ve the Absolutely True Diary of a Part-Tie Indian (2007) isimli romanlarında vurgulanmakta ve analiz edilmektedir. Özet olarak, bu çalışmanın temel amacı Sherman Alexie'nin bakış açısıyla yerli Amerikan topluluğunun Amerikan toplumu içinde yer aldığı durumu ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyse and compare the American Indian traditional and modern vision of living culture, identity and space entities as shown in Sherman Alexie's novels. The study begins with a brief overview of the Native American history from the 15th century till the 20th century. In addition, this study aims to define the concepts of tradition and modernity and to analyse the impact of modern culture on the Native American tradition. To this end, the study gives a general account of Native American history from the 15th to the 20th century. Native Americans regard modernity as the outcome of changes in language, religion, customs, education, lifestyle as well as (cultural) identity. However, in some cases, modernity has not been accepted by many Indians, especially those who think that traditional culture is more valuable than modern culture. These changes signify a transitional period in the history of Native American culture. This study also introduces a prominent and outstanding contemporary Native American author, Sherman Alexie, as the voice of Native Americans. In his works, Alexie portrays the conditions of Indians inside and outside the reservation, together with their traditions. Moreover, the clash between tradition and modernity is highlighted and analysed in Alexie's novels Reservation Blues (1997) and The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian (2007). Overall, the main aim of this study is to reveal Sherman Alexie's viewpoint of the Native American community in the American mainstream society.