Sınıf öğretmenlerinin karar verme becerileri ile öz düzenleme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between decision making skills and self-regulation skills of classroom teachers
  1. Tez No: 582165
  2. Yazar: MERVE MAZLUMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN SAMANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: karar verme becerisi, öz düzenleme becerisi, sınıf öğretmeni, karma yöntem, decision making skills, self-regulation skills, classroom teacher, mixed method
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Amaç: Bu araştırmada, sınıf öğretmenlerinin karar verme becerileri ile öz düzenleme becerileri arasındaki ilişkinin karma araştırma yöntemi doğrultusunda incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırma, karma araştırma yöntemlerinden olan açımlayıcı sıralı desen çerçevesinde yürütülmüştür. Araştırmanın ilk aşaması olan nicel çalışma, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Erzurum ili Aziziye, Palandöken ve Yakutiye ilçelerinde bulunan sınıf öğretmenleri ile gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda örnekleme sürecinde amaçlı örnekleme yoluna gidilerek 345 kişiden oluşan çalışma grubu belirlenmiştir. İkinci aşama olan nitel araştırmada ise çalışma grubundaki öğretmenler arasından amaçlı örnekleme yoluyla 50 öğretmen seçilmiştir. Araştırmada nicel verilerin toplanmasında“Melbourne Karar Verme Ölçeği”ve“Öz Düzenleme Ölçeği”, nitel verilerin toplanmasında“Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılmıştır. Araştırma sürecinde nicel verilerin analizinde normallik analizleri, Pearson Momentler Çarpım Korelasyonu ve Doğrusal Regresyon Analizi yapılmış nitel verilerin analizinde ise içerik analizi yöntemine başvurulmuştur. Bulgular: Araştırmadan elde edilen nicel bulgular doğrultusunda öz düzenleme becerisinin karar vermede öz saygı ile negatif, karar stilleri ile pozitif ilişkisi olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte karar verme becerisinin en güçlü yordayıcısının öz düzenleme alt boyutlarından öz izleme olduğu tespit edilmiştir. Nitel boyutta uygulanan yapılandırılmış görüşme formlarının analizinden ise öğretmenlerin öz düzenleme becerisi ve karar verme becerisi arasında ilişki olduğunu düşündükleri ve bu ilişkiyi daha çok öz düzenleme becerisinin karar verme becerisini yordaması yönünde değerlendirdikleri görülmüştür. Buna göre nitel yöntemlerle elde edilen bulguların nicel bulguları açıkladığı ve desteklediği belirlenmiştir. Sonuç: Araştırma sonucunda karar verme becerisi ile öz düzenleme becerisinin ilişkili olduğu, öz düzenleme becerisinin bireyin karar vermesine yardımcı olduğu ve nitel bulguların bu durumu desteklediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it is aimed to investigate the relationship between decision making skills and self-regulation skills of classroom teachers through mixed research design. Method: This study is conducted with explanatory sequential design, one of the mixed research designs. The first stage of the study, quantitative study, is conducted with the classroom teachers working in Aziziye, Palandöken and Yakutiye counties of Erzurum province in 2018-2019 academic years. In this direction, the study group is selected with purposeful sampling method consisting of 345 teachers. In the second stage, which is qualitative study, 50 teachers are selected among the study group with purposeful sampling method. In the collection of the quantitative data in the study,“Melbourne Decision Making Questionnaire”and“The Self-Regulation Questionnaire”are used, and“Structured Interview Protocol”is used in the collection of the qualitative data. In the analysis of the quantitative data, Pearson Product-Moment Correlation and Linear Regression Analysis are done during the study, and content analysis is used to analyze the qualitative data. Findings: According to the quantitative findings obtained from the study, it has been determined that self-regulation skills have a negative relationship with self-esteem in decision-making and have a positive relationship with decision styles. However, self-monitoring sub-dimension of self-regulation has been found to be the most powerful predictor of decision-making skills. From the analysis of the structured interview protocols applied in the qualitative dimension, it has been seen that the teachers think that there is a relationship between self-regulation and decision-making skills and they more likely evaluate this relationship as the self-regulation skill predicts the decision-making skills. Accordingly, it has been determined that the findings obtained through qualitative methods explain and support the quantitative findings. Results: As a result of the study, it can be said that decision-making skills and self-regulation skills are related, self-regulation skills help the individual to make decisions and qualitative findings support this situation.