Kentsel dönüşümde müzelerin rolü
The role of museums in urban transformation
  1. Tez No: 582183
  2. Yazar: AYDAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FETHİYE ERBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Müzecilik, Public Administration, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, müze, yerel, somut, somut olmayan kültürel varlık, City, museum, local, tangible and intangible cultural entity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müze Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Ekonomik, sosyal, politik sebeplerle nüfus kaybı yaşamış kentler, kaderlerine boyun eğmek yerine, dönüşüm gerçekleştirebilmek için, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, meslek grupları ve yerel halk ile birlikte, sahip olduğu somut ve somut olmayan tüm kültürel varlıklarını ortaya çıkararak, kurgulanacak müzeler aracılığıyla, hem ulusal, hem de uluslararası düzeyde tanıtım sağlayabileceklerdir. Kurgulanacak bu müzeler; 'kültürel belleği', 'toplumsal hafızayı', gün yüzüne çıkardığı için, yerel halk tarafından da sahiplenilecek ve onları onurlandırarak, kültürel aidiyet hissetmelerine yardımcı olacaktır. Böylece kent, hem ekonomik, hem de sosyal anlamda dönüşüm yaşayacaktır.“Kentsel Dönüşümde Müzelerin Rolü”adlı bu tez çalışmasında; öncelikle kent, kültür, müze kavramları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde yurtiçi ve yurtdışında ziyaret edilerek, yerinde incelenen müze örnekleri anlatılmıştır. Bayburt, Bayraktar köyündeki Baksı Müzesi,ve Konya'da Selçuklu Belediyesine bağlı Kültür vadisi Sille, Türkiye'deki müzeler bölümünde işlenmiştir. Yurtdışı müzeleri bölümünde Portekiz'deki Müze Kent Mértola , Museu da Ruralidade ve Portimao Müzesi ele alınmıştır. Bu incelemelerden yola çıkarak, son bölümde, Kayseri'nin Develi ilçesi tarihi, coğrafi, somut ve somut olmayan kültürel varlıkları açısından irdelenmiştir. Kayseri'nin büyükşehir statüsüne geçmesiyle birlikte, eskiden Develi'ye bağlı köy olan daha sonra mahalleye dönüşen Zile'ye müze projesi önerilmiştir. Müze öneri projesi için yapılan araştırmalar, saha çalışmaları, nitel incelemeler, sözlü tarih pratikleridir. Yapılan tüm çalışmalar bütün olarak ele alınıp, değerlendirilmiştir. Müze binası taslak planı ve Müze'de sergilenecek eser önerileri tez kapsamında sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Cities that have experienced population loss due to economic, social and political reasons, can be promoted both nationally and internationally by revealing all their tangible and intangible cultural assets together with local governments, universities, non-governmental organizations, professional groups and local people in order to realize their transformation. Because of these museums reveal“cultural mind”and“social memory”and give honour to people, local society will own them and they feel cultural belonging. Hence, the city will be transformed both economically and socially. In this thesis headed“The Role of Museums in Urban Transformation”firstly, the concepts of city, culture and museum are clarifed. In the second part, examples of the museums visited in Turkey and abroad are explained: Bayburt Baksı Museum in Bayraktar village, and Konya Municipality Sille Culture Village are examined in Turkey's museum section. In the overseas museums section, the Museum City Mértola, the Museum of Ruralidade and Portimao Museum in Portugal are discussed. Based on these examinations, in the last chapter, Develi District of Kayseri was handled in terms of its historical, geographical, tangible and intangible cultural assets. With the transition of Kayseri into metropolitan status, a museum project was suggested to Zile which was formerly a village of Develi and later turned into a neighborhood. For this museum project, suggestions were made by researches, field studies, qualitative examinations and oral history pratiques. All the studies evaluated as a whole. Museum building's sketch plan and suggestions for pieces which can be exhibitoned in museum are also represented in the thesis.