Çubuk çayındaki bazı kirlilik parametrelerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A Research on determination of some pollution in Çubuk brook
- Tez No: 58219
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEHİCE KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: River pollution, physical arid chemical parameters, suspanded solid matter, ammonia-nitrogen
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇUBUK ÇAYINDAKİ BAZI KİRLİLİK PARAMETRELERİMİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Ertunç DEMİROYAN ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİN DALI Danışman: Yrd. Doç. Behice Karahan 1997, Sayfa: 87 Jüri : Yrd. Doç. Behice KARAHAN Prof.Dr. Selçuk SEÇER Doç.Dr. Sedat YERLİ Bu araştırma Çubuk Çayının kirlilik düzeyinin saptanması amacı ile yapılmıştır..Bu amaçla Çubuk Çayı üzerinde, evsel ve mezbaha atıklarının bırakıldığı yerlere ve kaynağa yakın noktalarda 7 istasyon saptanmıştır. Bu İstasyonlarda Temmuz 1996 'dan başlayarak Haziran 1997 V® kadar ayda bir kez olmak üzere 7 adet istasyonda fiziksel ve kimyasal parametrelerin analizleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda fiziksel ve kimyasal parametrelerin genel ortalamaları, pH 3.37 * 0.068, sıcaklık 13.10 ± 0.5 °C, Çözünmüş Oksijen 8.45 i 0.664 mg/ 1, alkalini!» 231.72*14.65 mgCaCCyi, toplam se Öik 21.41*1.28 FS°, Amonyak azotu 6.87±1.457 mg/l, Utm azotu 0.051* 0.0163 mg/l, Nitrat azotu 0.58* 0.167 mg/l, BOI 5.14 £ 0.635 mg02/ 1, organik -necide 27.02 * 3.614 mgOa/l, elektriksel iletkenlik 532.5 * 37.85 jimho/ cm, karbonat 32.85* 8.83 mgCaCCV I, bikarbonat 198.87*14.82 mgCaCCfc/ 1, klorür 65
Özet (Çeviri)
ABSTRACT faster thesis A RESEARCH ON DETERMINATION OF SOME POLLUTION SN ÇUBUK BROOK Ertunç DEMİROYÂN Graduate School of Natural and Applied Science Department of Fisheries Supervisor: AsstProf.Dr. Behice Karahan 1997, Sayfa: 87 Jury: AsstProf.Dr. Behice KARAHAN Prof.Dr. Selçuk SEÇER Assoc.Prof.Dr. Sedat YERLİ The research was carried out to determine the state of pollution in Çubuk Brook. 7 stations were therefore, chosen up stream and where the industrial, municipal and slaughter houses wastes are discharged. Physical and chemical parameter analysis were carried out monthly in these seven stations, between July 1996-June 1997, The mean values of physical and chemical parameters were determined as fallows at the end of survey ; pH 8.37+0.0S8, temperature 13.10±O.5°C, DO 8.45+0.6S4 mg/lfalkalinity 231.72+14.65 mgCaCOs/l, ammonia-nitrogen 6.87±1.457 mg/I, total hardness 21.41+1.28 °FS, nürüe-nrtrogen 0J51±0.O163 m§/l, nitrate- nitrogen 0.58+0.167 mg/I, biological oxygen demand 5.14+0.635 mg02/l, organic matter 27.02±3.S14 mgOg1,electrica» conductivity 532.37+37J5 limho/cm,carbenate 32.85+S.83 mgCaCOAbicarbonate 198. 87+14.82 mgCaCOs/l, chlorur 65.48±11.78 mg/I, ortophosphate 0.1743±0.0587 mg/I, total phosphate 0.215±0.0357 mg/I, calsiyum SS.05+4.115 mgGaCQA magnesium 18.89+3.19 mgCaCOa/l, suspended solid matter 122.77±14.02 mg/I, flow 1.61+0.285 m3/sec, total pretJprete solid matter 0.$6±0.2973 ml/l/h. The difference between the mean values of suspanded solid matter and ammonia-nitrogen concentrations were found to i»@ statfeticaSEy significant, when fite station mean values of parameters were calculated whit constant months (p< 0.01}.The lowest concentration of suspanded solid matter was found as 60.25 mg/I in station no:2 arid the highest as 227.7 mg/I in station no:3 by Duncan test The lowest concentration of ammonia-nitrogen was found as 2.07 mg/I in station no:1 and the highest as 12.34 mg/I in station no:4.