Farklı bir ülkeye göç eden ergenlerin benlik kavramlarının incelenmesi
Examining the self-concepts of adolescents migrated to a different country
  1. Tez No: 582315
  2. Yazar: GÖZDE ŞENOCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK YELDA KAĞNICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Uyum Süreci, Benlik Kavramı, Sosyal Destek, Sosyal Etkileşim, Immigration, Adjustment Process, Self-Concept, Social Support, Social Interaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmanın amacı farklı bir ülkeden Türkiye'ye göç eden ve uyum sürecinde olan ergenlerin sosyal destek ve sosyal etkileşim düzeylerinin benlik kavramlarını yordama gücünü ortaya koymaktır. Araştırmanın örneklemini İzmir ili 11 (onbir) merkez ilçesindeki (Mavişehir, Çiğli, Menemen, Karşıyaka, Bornova, Alsancak, Konak, Güzelbahçe, Gaziemir, Buca, Narlıdere) 35 (otuzbeş) farklı ortaokul ve lisede, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören ve son bir sene içerisinde farklı bir ülkeden Türkiye'ye göç etmiş 100 (% 51 kız, % 49 erkek ) öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama araçları olarak öğrencilerin demografik özellikleri hakkında bilgi toplamak için Bireysel Bilgi Formu, benlik kavramlarını değerlendirmek amacıyla Piers-Harris Çocuklar İçin Benlik Kavramı Ölçeği (PHÇBÖ), sosyal destek düzeylerini belirlemek amacıyla Çocuk-Ergen Sosyal Destek Ölçeği (ÇESÖ) ve sosyal etkileşim düzeylerini belirlemek için Kişilerarası Yetkinlik Ölçeği (KYÖ) kullanılmıştır. Hiyerarşik regresyon analizi sonucunda ulaşılan bulgular, sosyal destek ve sosyal etkileşimin ortaokul ve lise öğrencilerinin benlik kavramlarini anlamlı düzeyde yordadığını ve benlik kavramında oluşan varyansın %36'sını açıkladığını ortaya koymuştur. Bulgular ayrıntılı olarak incelendiğinde; sosyal destek boyutlarından; aileden alınan destek, sosyal etkileşim boyutlarından ise; duygusal destek, ilişki başlatma ve çatışma yönetimi, farklı bir ülkeye göç etmiş ve uyum sürecinde olan ergenlerin benlik kavramlarını istatistiksel olarak anlamlı düzeyde açıklamaktadır. Araştırma kapsamında ulaşılan bulgular alanyazın çerçevesinde tartışılmış ve gelecekteki çalışmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main objective of this research is to demonstrate the predictive strength of social support and social interaction on the self-concepts of adolescents who migrated to Turkey from overseas. Sample of the study consisted of 100 (% 51 female, % 49 male) middle and high school students, who migrated to Turkey from other countries within the last year and who are enrolled in the 2018-2019 school year. The sample included students from thirty five different schools located in eleven different districts (Mavişehir, Çiğli, Menemen, Karşıyaka, Bornova, Alsancak, Konak, Güzelbahçe, Gaziemir, Buca, Narlıdere) of Izmir province. Instruments employed in this study include the Personal Information Form, designed to gather students' demographical information, Piers-Harris Self-Concept Scale for Children to evaluate the adolescents' self-concepts, Children-Adolescents Social Support Scale to determine the social support levels of adolescents and lastly Interpersonal Competence Scale to evaluate the adolescents' social interaction levels. The hierarchical regression analysis results showed social support and social interaction to significantly predict the self-concepts of middle and high school students and accounted for 36 % of the variance in the self-concept. A detailed look into the analysis also revealed that only the family support domain of social support and the emotional support, relationship initiation and conflict management domains of social interaction to significantly determine the self-concepts of adolescents who migrated to a different country and are in the process of adjustment. The results of this research have been discussed in the scope of the current literature and suggestions have been made for future research.