The ties that bind: Understanding the experiences of adult care-leavers from a resilience perspective
Tutan ilişkiler: Devlet korumasında büyümüş kişilerin deneyimlerini ruhsal dayanıklılık perspektifinden anlamak
  1. Tez No: 582482
  2. Yazar: SEZİN BENLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF GÖÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: ruhsal dayanıklılık, devlet koruması, risk altında popülasyonlar, koruyucu faktörler, Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz, resilience, state care, care-leavers, at-risk children, vulnerable populations, protective factors, adversity, and Interpretive Phenomenological Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tez iki makaleden oluşmaktadır. Birinci makale ruhsal dayanıklılık araştırmaları hakkında bir literatür taramasını içermektedir. Makalenin içinde (a) ruhsal dayanıklılık araştırmalarının tarihi, (b) ruhsal dayanıklılık teorileri, (c) ruhsal dayanıklılığa katkı sağlayan faktörler ve (d) bağlam içinde ruhsal dayanıklılığı anlamaya yönelik kısımlar bulunmaktadır. İkinci makale devlet korumasındaki çocukların ruhsal dayanıklılığına dair kısa bir literatür taraması içermekte ve kalitatif bir metotla devlet korumasında büyümüş yetişkinlerin deneyimlerini ve ruhsal dayanıklılıklarına etki eden faktörlerin anlaşılmasını hedefleyerek literatürü genişletmektedir. Devlet korumasında büyümüş altı yetişkinle birebir görüşmelerden elde edilen veriler Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz yöntemiyle incelenmiş ve altı ana tema ortaya çıkmıştır: (a) bozulan aile ilişkileri, (b)“ailemden geriye kalan”: kardeşler, (c)“kardeş gibi”: arkadaşlıklar, (d) bakım personeliyle ilişkinin yarattığı fark, (e) ilişkilerin koruyucu gücü, ve (f) olumsuz duygularla baş etme. Sonuçlar güncel literatürle bağ kurularak tartışılmış ve klinisyenler ve karar vericiler için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of two articles. The first article presented is a literature review of resilience research. The article includes (a) a history of resilience research, (b) theories of resilience, (c) factors contributing to resilience, (d) a contextual understanding of resilience, and (e) a brief review of resilience literature in Turkey. The second article includes a concise literature review on the resilience of children in care and extends the literature conducting a qualitative study aiming to understand the experiences and understanding the factors that foster or hinder resilient capacities of care-leavers. Six adult care-leavers were interviewed and the data were analyzed using Interpretive Phenomenological Analysis which revealed six themes: (a) disrupted family relations, (b)“what's left of my family”: siblings, (c)“closest thing to siblings”: friends, (d) relationship with care personnel makes a difference, (e) protective power of relationships and, (f) coping with negative emotions. The findings are discussed in relation to the current resilience literature and implications are outlined for clinical practice and policy.