Ratlarda ovalbümin-proteaz ile oluşturulan alerjik rinit modelinde Omega-3 yağ asidi ile montelukastın tedavi etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of treatment efficacy of Omega-3 fish oil and montelukast in ovalbumin-protease-induced allergic rhinitis model in rat
  1. Tez No: 582491
  2. Yazar: ALPER TABARU
  3. Danışmanlar: UZMAN ŞAHİN ÖĞREDEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Alerjik rinit, balık yağı, montelukast, Allergic rhinitis, fish oil, montelukast
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu çalışmada Wistar hannover türü ratlarda alerjik rinit semptomlarının önlenmesinde, alerjik rinit ve astımın profilaktik ve kronik tedavisinde kullanılan, bir lökotrien reseptör antagonisti olan montelukastın tedavi edici etkinliğinin; yine antialerjik ve immunomodülatör etkinliği bilinen omega 3 yağ asitlerinin sistemik kullanımının alerjik rinit modeli üzerinde etkinliğinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma sağlıklı Wistar Hannover ırkı sıçanlar üzerinde gerçekleştirilmiştir. 250-350 g ağırlığında 2-4 aylık 28 adet Wistar Hannover ırkı sıçan randomize olarak 7'li olarak 4 gruba ayrılmıştır. Alerjik rinit modeli oluşturulmasının ardından nazal semptomlar gözlemlenerek skorlandı ve uygulamalar sonrasında bütün sıçanların nazal mukozaları hazırlanıp histolojik olarak değerlendirildi. Işık mikroskobik inceleme ile silya kaybı, goblet hücre artışı , vasküler konjesyon, vasküler proliferasyon, enflamatuar hücre infiltrasyonu, eozinofil infiltrasyonu ve kondrositlerdeki hipertrofi derecesi değerlendirilerek skorlandı. Bulgular: Çalışmadan elde edilen verilerin analizi neticesinde montelukast ve omega-3 verilen gruptaki sıçanlarda burun kaşıma, hapşırma gibi tipik alerjik rinit semptomlarının belirgin derecede azaldığı ve tekrarlayan intranazal OVA-proteaz uygulamaları sonrası bu semptomlarda artış olmadığı belirlendi. Balık yağı tedavisi sonrası yapılan histolojik incelemelerde ise alerjik rinitte görülen tipik enflamatuar değişiklikler saptanmadı. Sonuç: Yapılan çalışmadan elde edilen bulgular dikkate alındığında omega-3 yağ asidinin alerjik rinit tedavisinde ilaç kadar etkin olduğu söylenilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study the comparison of the therapeutic efficacy of montelukast, a leukotriene receptor antagonist used in the prophylactic and chronic treatment of allergic rhinitis and and the systemic use of omega-3 fatty acids, also known as anti-allergic rhinitis, and in the prevention of allergic rhinitis symptoms in Wistar hannover type rats was aimed. Materials and Methods: The study was performed on healthy Wistar Hannover rats. 28 Wistar Hannover rats weighing 250-350 g were randomly divided into 4 groups of 7 rats. Following the creation of an allergic rhinitis model, nasal symptoms were observed and scored and nasal mucosa of all rats was prepared and evaluated histologically after administration. Light microscopy revealed cilia loss, goblet cell increase, vascular congestion, vascular proliferation, inflammatory cell infiltration, eosinophil infiltration and the degree of hypertrophy in chondrocytes. Results: As a result of the analysis of the data obtained from the study, it was determined that typical allergic rhinitis symptoms such as nasal scratching and sneezing were significantly reduced in the rats in the montelukast and omega-3 treated group and these symptoms did not increase after repeated intranasal OVA-protease applications. Histological examinations after fish oil treatment did not reveal typical inflammatory changes in allergic rhinitis. Conclusion: Considering the findings of the study, it can be said that omega-3 fatty acid is as effective as the drug in the treatment of allergic rhinitis.