Ratlarda ovalbumin ile indüklenen alerjik rinite karşı naringenin'in koruyucu etkisinin araştırılması
Investigation of the protective effect of naringenin against ovalbumin-induced allergic rhinitis in rats
- Tez No: 516413
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED SEDAT SAKAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Naringenin, Alerjik rinit, Ovalbumin, Naringenin, Allergic rhinitis, Ovalbumin
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Ratlarda Ovalbumin İle İndüklenen Alerjik Rinite Karşı Naringenin'in Koruyucu Etkisinin Araştırılması Amaç: Alerjik rinit (AR) dünya çapında oldukça yaygın görülen ve görülme sıklığı giderek artan bir kronik hastalıktır. Tedavi maliyeti ve mevcut tedaviler ile görülebilen yan etkiler nedeniyle farklı tedavi yöntemleriyle ilgili çalışmalar günümüzde oldukça yoğun şekilde yapılmaktadır. Bizde çalışmamızda Naringenin'in ratlar üzerinde oluşturduğumuz AR'ye karşı koruyucu etkisini araştırmayı amaçladık. Yöntem: 32 adet sprague-dawley cinsi rat kullanarak her bir grupta 8'er hayvan olacak şekilde 4 farklı grup oluşturduk. 1. grup kontrol grubu olarak ele alındı. Diğer 24 ratta AR oluşturabilmek için intraperitoneal 0.3 mg ovalbumin (OVA)ve 30mg alüminyum hidroksit gün aşırı 14 gün boyunca verilerek duyarlandırıldı. Daha sonra 7 gün boyunca her gün her bir nostrile inhalasyonla 10µl OVA verilerek AR provoke edildi. 3. grup p.o. 5mg/kg desloratadin ile 15-21. Günler arası hergün tedavi edildi. 4. grup ise 100mg/kg p.o Naringenin ile 15-21. Günler arası hergün tedavi edildi. 22. gün tüm grupların klinik olarak hapşırma ve burun kaşıma skorları kaydedildi. Daha sonra ratlar sakrifiye edilerek intrakardiyak kan örneklerinden serum total IgE, IL4 ve IL5 değerleri çalışıldı ve nazal yapıları blok şeklinde çıkarılarak histopatolojik olarak incelendi. Bulgular: Çalışmamız neticesinde Naringenin ile tedavi ettiğimiz grupta klinik olarak belirgin iyileşme sağlandı. Naringenin alan grupta serum total IgE, IL4 ve IL5 değerleri AR grubuna göre anlamlı derecede düşük olarak tespit edildi ve histopatolojik olarak AR grubuna göre belirgin olarak iyileşme gösterildi. Sonuç: Naringenin AR oluşturulan ratlar üzerinde klinik, biyokimyasal ve histopotolojik olarak belirgin düzelme sağlamıştır. Bu etkileri ile Naringenin AR tedavisi için umut verici bir antioksidan ajandır.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Protective Effect of Naringenin Against Ovalbumin-Induced Allergic Rhinitis in Rats Objective: Allergic rhinitis (AR) is a chronic disease which is widespread worldwide and its incidence is increasing. Because of the cost of the treatment and the side effects of the current treatment modalities, studies about the different treatment methods are intensely being performed nowadays. In this study, we aimed to evaluate the protective effect of Naringenin against AR which we induced on rats. Methods: We formed 4 groups with 8 rats in each group by using 32 sprague-dawley rats. The first group was accepted as control group. Other 24 rats were sensitized with 0.3 mg ovalbumin (OVA) and 30 mg aluminum hydroxide which were administered intraperitoneally for 14 days on every other day. On the next 7 days, AR was provoked with administration of 10 µl OVA to both nostrils of the rats. 3rd group was treated with oral administration of desloratadine at a dose of 5 mg/kg for 7 consecutive days between 15th and 21st days. 4th group was orally treated with 100 mg/kg Naringenin between 15th and 21st days. At 22nd day, nasal symptom scoring was recorded by counting the number of sneezing and nasal rubbing of all rats. Then the rats were sacrificed and serum total Ig-E, IL-4 and IL-5 levels were measured from intracardiac blood samples and histopathologic examination was performed by en-bloc excision of nasal tissues. Results: A significant clinical healing was provided in rats treated with Naringenin. In Naringenin group, the serum levels of total Ig-E, IL-4 and IL-5 were decreased compared to the allergy group and a significant histopathological healing was shown compared to AR group. Conclusion: Naringenin provided a significant clinical, biochemical and histopathological healing on rats with allergic rhinitis. With these effects, Naringenin is a promising antioxidant agent for treatment of AR.