Entegre rapor uygulamalarının entegre raporlama kullanan işletmeler açısından değerlendirilmesi: Üretim işletmesinde bir uygulama
Evaluation of integrated report applications in terms of integrated reporting: An application in production business
- Tez No: 582610
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN ÇALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Entegre Raporlama, Finansal Raporlama, Sürdürülebilirlik Raporu, Integrated Reporting, Financial Reporting, Sustainability Report
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Kurumsal raporlama alanında bir fenomen olan entegre raporlama finansal ve finansal olmayan bilgileri entegre bir rapor seti halinde sunmaktadır. Yüksek kaliteli entegre rapor hazırlama zor olsa da yapılan çalışmalar üretilen entegre raporlarla belirli yönlerden kalite eksikliği olduğunu göstermiştir. Raporlama kalitesi ile ilgili en büyük eksiklik işletmelerin bilgi tekrarlama oranlarındaki zayıflıktır. Entegre düşünce yapısındaki yaklaşımındaki temel felsefe, ekolojik ve toplumsal kaynaklarla ekonomik kaynakları finansal raporlamaya dahil edilebileceğidir. Böylece finansal bilgi kullanıcıları için finansal ve finansal olmayan öğeler arasındaki ilişki şeffaf ve karşılaştırılabilir bir şekilde sunulabilir. Bu çalışmada, entegre raporlamanın kavramsal çerçevesinden bahsedilmekte, entegre raporun içeriğini ve sermaye unsurlarını açıklanarak bilgi ile entegre rapor arasındaki ilişkiyi araştırılmaktadır. İşletmeler sürdürülebilirlik ve kurumsal sosyal sorumluluk raporları üretiyor olsalar da, paydaşlardan finansal bilgi kullanıcılarına yardımcı olacak finansal ve finansal olmayan bilgileri sunamazlar. İşletmelerin değer yaratma kabiliyetini etkileyen hususların dahil edildiği entegre raporların kalitesi ve uzunluğu değişiklik göstermektedir. İşletmelerin ihtiyaç duydukları iş döngülerini açıklamalarında kısa, orta ve uzun vadede değer yaratma yollarını tanımlarken yardımcı olarak entegre raporlama kullanırlar. Entegre raporlama finansal raporlamaya paralel ve bağımsız olarak, finansal olmayan bilgi ve verilere de odaklanır. Bu durum ekolojik, toplumsal, yönetişim ve finansal faktörlerle ilgili uzun vadeli yatırımlar için bir motivasyon yaratır. Entegre raporlamada standart bir formatın bulunmaması, daha güvenli yatırım kararları alma ve interneti kullanarak sürdürülebilirlik ve ekonomik değerleri belirleme ve bağlama sorumluluğunu paydaşlara aktarmaktadır. Bu çalışmada iki soruya cevap aranmaktadır. Bunlardan ilki firmalar tarafından yayımlanan entegre raporların uzunluğu ile bu raporların kalitesi arasında bir ilişkinin var olup olmadığıdır. İkinci soru ise entegre rapora dahil edilen bazı kurumsal özelliklerin entegre raporların kalitesini ne ölçüde etkilediğidir. Bu sorulara cevap ararken içerik analizi yöntemi Nvivo paket programı kullanılarak analiz gerçekleştirilmiştir. Uygulama alanı olarak seçilen Çimsa Şirketi'nin yayınlanan 2016-2017-2018 entegre raporlarında Uluslararası Entegre Raporlama Çerçevesi'nin klavuz ilkeleri açısından değerlendirilmesi yapılarak bu ilkelerin ne ölçüde uygunluk gösterdiği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Integrated reporting, a phenomenon in the field of corporate reporting, provides financial and non-financial information in an integrated report set. Although it is difficult to prepare high quality integrated reports, studies have shown that there is a lack of quality in certain aspects with integrated reports produced. The biggest deficiency in reporting quality is the weakness in the repetition rate of the enterprises. The basic philosophy in the approach of integrated thinking is that ecological and social and economic resources can be included in financial reporting. Thus, for users of financial information, the relationship between financial and non-financial elements can be presented in a transparent and comparable way. In this study, the conceptual framework of integrated reporting is mentioned, the content of the integrated report and the capital elements are explained and the relationship between information and integrated report is investigated. Although businesses produce sustainability and corporate social responsibility reports, they cannot provide financial and non-financial information from stakeholders to help users of financial information. The quality and length of integrated reports, which include issues affecting the ability of businesses to create value, vary. They use integrated reporting to assist businesses in describing ways of creating value in the short, medium and long term in explaining the business cycles they need. Integrated reporting also focuses on non-financial information and data, independent and parallel to financial reporting. This creates a motivation for long-term investments related to ecological, social, governance and financial factors. The lack of a standard format for integrated reporting transfers the responsibility to stakeholders to make safer investment decisions and to identify and link sustainability and economic values using the Internet. In this study, answers to two questions are sought. The first is whether there is a relationship between the length of the integrated reports published by the firms and the quality of these reports. The second question is to what extent some organizational features included in the integrated report affect the quality of the integrated reports. When searching for answers to these questions, content analysis method was applied using Nvivo package program. In the 2016-2017-2018 integrated reports of Çimsa Company, which was selected as the application area, the International Integrated Reporting Framework was evaluated in terms of guidelines and the extent of compliance with these principles was examined.