Ferit Edgü'nün öykülerinin psikanalitik açıdan incelenmesi
The examination of Ferit Edgü's stories pyschoanalyti̇cally
- Tez No: 582644
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA KÜRÜM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ferit Edgü, Öykü, Psikanalitik Kuram, Cinsellik, Oidipus Kompleksi, Narsisizm, Ferit Edgü, Story, Psychoanalytic Theory, Sexuality, Oedipus Complex, Narcissis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Ferit Edgü 1950'li yılların önemli yazarlarından biridir. Roman, öykü, anı, şiir, deneme gibi farklı türlerde eserler vermiştir. Yazarın adı 1950 kuşağı öykücülerinin içinde anılmaktadır. Öykülerini sıra dışı bir yapıyla ortaya koyan yazar kuşağının adeta temsilcisi olmuştur. Dili kullanma, az sayıda sözcükle öyküler oluşturma yazarın öykücülüğünde önemli bir unsurdur. Psikoloji ve edebiyatın ortak paydası insan ve insan davranışları olduğu için bu iki bilim dalının birbirini beslemesi ve birbirine kaynak oluşturması kaçınılmazdır. Edebi metinlerdeki karakterlerin oluşturulmasında psikoloji büyük bir öneme sahiptir. İnsanın bilinçaltını tanımlayan çeşitli yöntemlere sahip olan psikanaliz, edebiyatta önemli bir yere sahiptir. Psikanalizin kurucusu olan Sigmund Freud'un sanatçılara uyguladığı psikanaliz, zamanla yerini öğrencilerinin sanat eserlerine uygulaması ile psikanaliz ve edebiyatı aynı paydada buluşturmuştur. Geliştirilen bu metotlardan yararlanan edebiyat eleştirmenleri psikanalitik edebiyat eleştirisi yöntemini geliştirerek edebi metinlere uygulamışlardır. Bu çalışmada Ferit Edgü'nün öyküleri psikanalitik açıdan analiz edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ferit Edgü is one of the most important writers of the 1950s. He has produced different genres such as novels, stories, memoirs, poems, essays. The author's name is mentioned in the 1950's generation of storytellers. The author, who presented his stories with an extraordinary structure, became the representative of the generation. Using language, creating stories with a small number of words is an important structure in the author's storytelling. Since the common denominator of psychology and literature is human and human behaviors, it is inevitable that these two disciplines should feed each other and create resources for each other. Psychology has great importance in the formation of characters in literary texts. The psychoanalysis applied to artists by Sigmund Freud, the founder of psychoanalysis, gradually brought his place to the works of his students and brought together psychoanalysis and literatüre. The literary critics who took advantage of these methods developed psychoanalytic literary criticism method and applied it to literary texts. In this study, the stories of Ferit Edgü are tried to be analyzed from the psychoanalytic point of view.