Aachen'li Albert'in Historia Ierosolimitana adlı eserinin 4-5-6.kitaplarının çevirisi ve değerlendirilmesi
The review of the 4th-5th- 6th books of the literal work by Albert of Aachen's
- Tez No: 582648
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN KAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Clermont Konsili, Anadolu Selçuklu Devleti, Urfa Haçlı Kontluğu, Antakya Haçlı Prinkepsliği, Kudüs Latin Krallığı, Council of Clermont, Anatolian Seljuk Empire, Crusader County of Edessa, Antioch Crusader Principality, Latin Kingdom of Jerusalem
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
I. Haçlı Seferini konu alan çalışmamız müellifin 1-2-3. kitaplarının devamı niteliğindedir. Antakya kuşatmasının başlangıcına kadar gelen ilk kitaplardan sonra bizim değerlendirmesini yaptığımız bölümler, Antakya ve Urfa Haçlı Kontluklarının kurulması ve sonrasında asıl hedef olan Kudüs'ün ele geçirilmesini anlatmaktadır. Clermont Konsilin'de Papa'nın“Kutsal Toprakları Kurtarmak”çağrısıyla başlayan Haçlı seferleri 1096-1270 yılları arasında sekiz sefer şeklinde yapılmıştır. Seferlere farklı sosyal tabakalardan milyonlarca insan özellikle dini-ekonomik sebeplerle savaşmak için katılmışlardır. Ortaçağ Avrupası'nın içinde bulunduğu kargaşa durumu seferlere katılımın yüksek olmasının sebepleri arasında söylenebilir. Bu bağlamda Haçlılarla Müslümanlar arasında birçok mücadelenin yaşandığı seferlerden yalnız I. Haçlı Seferi başarıya ulaşmış görülmektedir. Nitekim Anadolu'yu yeni yeni yurt edinmeye başlayan Türkler batı kıyılardan iç bölgelere çekilmek durumunda kalmışlardır. Haçlılar Anadolu Selçuklu Devleti karşısında büyük oranda başarı sağlayarak Urfa, Antakya, Kudüs'ü hâkimiyetleri altına alarak, kutsal toprakların Türklerin elinden çıkmasına sebep olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The study on The First Crusade is a follow up of the author's first, second and third books. After the first books that came up to the beginning of the siege of Antioch, the sections we have reviewed describe the establishment of the Crusaders of Antioch (Antakya) and Edessa ( Urfa) and then the capture of Jerusalem (Kudüs), the real target. The Crusades, which began with the call of Pope to“Save the Holy Land”in the Council of Clermont, took place as eight expeditions between the years 1096-1270. Millions of people from different social strata joined the expeditions to fight especially for religious-economic reasons. It can be said that the turmoil in the Medieval Europe is one of the reasons for the high level of participation. In this context, only the First Crusade is considered successful among all the expeditions during which many combats occurred between the Crusaders and Muslims. As a matter of fact, the Turks who had recently settled down in Anatolia, had to retreat from the west coasts to the hinterlands. The Crusaders caused the Turks to lose the holy lands by succeeding substantially against the Anatolian Seljuk Empire and seizing Edessa, Antioch and Jerusalem.