Bir ultrasonik tahribatsız muayene tezgahının hareket kontrol algoritmasının geliştirilmesi
Development of movement control algorithm of an ultronic non-destructive inspection machine
- Tez No: 582650
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET TURAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tahribatsız Muayene, Ultrasonik, PLC, Non-destructive testing, Ultrasonic, PLC
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Demirçelik sektörünün öncülük ettiği sanayileşme ile gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde önemli bir yere sahip olan tahribatsız muayene yöntemleri sayesinde, demirden üretilen ürünlerin yanı sıra polimer ve kompozit ürünlerin de istenilen özelliklerde olup olmadığı test edilebilmektedir. Çok büyük ve karmaşık parçalarda uygulanması zor olan ve ürüne zarar verebilen mekanik testler yerine, ürün içinde oluşabilecek kılcal çatlakları ve hataları dahi tespit edebilen tahribatsız muayene yöntemleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Günümüzde aktif olarak kullanılan pek çok farklı tahribatsız muayene yöntemi bulunmaktadır. Tezin ilerleyen bölümlerinde anlatılacağı üzere sağladığı avantajlar nedeniyle bu çalışmada ultrasonik test yöntemi tercih edilmiştir. Bu tez çalışmasında geliştirilen hareket kontrol algoritması yardımıyla, muayene tezgahının otomatikleştirilmesi sağlanmıştır. Ultrasonik yöntem sayesinde tezgahın hareketi test edilebilmekte ve malzeme incelenmesi görevi insan sağlığına ve çevreye zarar vermeden gerçekleştirilebilmektedir. Kullanılan metotlar ve donanımlarla malzemenin test sonuçları minimum hataya indirgenerek kullanıcıya sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The non-destructive testing (NDT) methods have an important role in developed or developing countries with the industrialization pioneered by the iron and steel industry. It is possible to test whether the products produced from iron as well as the polymer and composite products have the desired properties thanks to NDT methods. NDT, which can detect even capillary cracks and faults within the product, are widely used rather than mechanical tests which are difficult to apply on very large and complex parts and can damage the product. In these days, there are many different non-destructive testing methods which are actively used. In this thesis the ultrasonic testing methodhas been studied due to the advantages it provides, as will be explained in the following sections of the thesis. By the help of motion control algorithm which has developed in this thesis, it is provided to automate the examination bench. Thanks to the ultrasonic method, the movement of the machine can be tested and the task of material inspection can be performed without harming human health and the environment. The test results of the material are presented to the users by reducing to the minimum error with the methods and equipment used.