Customer-based brand equity and employer branding: Innovativeness as a moderator
Müşteri temelli marka değeri ve işveren markası: Inovatiftliğin ılımlaştırıcı etkisi
- Tez No: 582727
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KUNDAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: işveren markası, işveren markalaması, tüketici temelli marka değeri, marka imajı, marka sadakati, inovasyon, yenilikçilik, yenilikçilik performansı, employer brand, employer branding, customer-based brand equity, brand image, brand loyalty, innovation, innovativeness, innovation performance, organizational innovativeness
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Günümüzün küreselleşen dünyasının son derece rekabetçi pazarları içerisinde, markalaşma faaliyetleri ve insan kaynağının etkin kullanımı, şirketlerin rekabet edebilmelerini sağlayan iki önemi araçtır. İnovasyon, sürdürülebilir büyüme hedefleyen firmalar için bir diğer olmazsa olmazdır. Bu araştırmada müşteri temelli marka değerinin, işveren markası üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Ek olarak, inovatifliğin bu ilişkideki ılımlaştırıcı etkisi incelenmiştir. 195 potansiyel ve mevcut beyaz yakalı çalışanlardan oluşan örnekleme uygulanan anket sonuçları regresyon yöntemi ile analiz edilmiştir. Analizin çıktıları çalışma içerisinde tartışılmıştır. Bu araştırma, pazarlama ve insan kaynakları literatürlerine, markalaşma eforlarının biraraya getirilmesi bağlamında katkı sağlamaktadır. İnovatifliğin bu ilişkideki ılımlaştırıcı etkisi hakkında dikkat çekici sonuçlar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In the highly competitive markets of today's globalized world, brand equity efforts and making the best use of human resources are two important tools for companies to compete. Innovation is another must for companies who aim sustainable growth. The effect of customer-based brand equity on employer branding is investigated in this study. In addition, it was investigated whether innovativeness is a moderator in this relationship. Regression analysis was held for the survey which was applied to 195 potential and existing white-collar workers. Detailed outcomes of the analysis are discussed inside of the study. This study contributes to both marketing and human resources literature in the sense of combining branding efforts. Striking results are found in terms of the moderating effect of innovativeness.