Farklı kompozit materyallerinin insan dişeti ve periodontal ligament fibroblastları üzerindeki sitotoksisite ve adhezyon protein ekspresyonu etkilerinin değerlendirilmesi : Bir in-vitro çalışma
Effects of different composite materials on cytotoxicity and adhesion protein expression of human gingival and periodontal ligament cell lines: An in-vitro study
  1. Tez No: 582817
  2. Yazar: GAMZE KAVUNCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER BİRKAN AĞRALI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Diş Hekimliği, Biochemistry, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: fibroblastlar, integrinler, kompozit rezin, sitotoksisite, tip I kolajen, tip III kolajen
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; 3 farklı içerikteki kompozit materyalinin, diş eti ve periodontal ligament fibroblast hücre dizileri üzerindeki sitotoksisite etkileri ile diş eti fibroblast hücreleri üzerinde oluşturdukları protein ekspresyonu değişikliklerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, içeriklerine göre farklı 3 kompozit türü olan nano-hibrid organik monomer esaslı Admira Fusion, supra-nano dolduruculu rezin esaslı Estelite Quick Sigma, nano-hibrid Bis-(akryloyloxymethyl) tricyclo 5.2.1.0.sup.2,6 decane matriks esaslı Charisma Topaz (CT) materyallerinin insan periodontal ligament fibroblast hücreleri (Hpdlf) ve insan dişeti fibroblast hücreleri (Hgf) üzerindeki sitotoksisite etkisi 24 saat ve 1 hafta zaman aralıklarında MTT analizi ile değerlendirildi. Hgf hücrelerinin tip I ve III kolajen ile İntegrin β1 protein ekspresyonu Western-Blot kiti kullanılarak 24 saat zaman aralığında değerlendirildi. Bulgular: Kompozit gruplarından CT, Hgf hücreleri üzerinde 24 saat ve 1 hafta uygulamada, Hpdlf hücreleri üzerinde ise 1 hafta uygulamada sitotoksik olarak tespit edildi (p=0,002, p=0,009, p=0,01) Materyallere maruziyet süresinin sitoksisite ve canlılık üzerindeki etkisi değerlendirildiğinde, Hgf hücrelerinde sadece CT grubunda sitotoksisite zamanla artar iken Hpdlf hücrelerinde tüm kompozit gruplarında sitotoksik etkinin zamanla arttığı tespit edildi (CT p= 0,04, AF p=0,02, CT p=0,02, EQS p=0,04). Kompozit gruplarının protein ekspresyonuna etkisi değerlendirildiğinde, CT kompozit grubunun, Hgf hücrelerinin tip I kolajen miktarında anlamlı artış oluşturduğu tespit edildi (p= 0,02). EQS grubunun ise Hgf hücrelerinin tip III kolajen miktarında artışa yol açtığı gözlemlendi (p= 0,02). Hgf hücrelerinin İntegrin β1 protein ekspresyonunda, gruplar arası anlamlı fark gözlenmedi. Sonuç: Bu çalışma farklı içeriklere sahip kompozit materyallerinin Hgf ve Hpdlf hücreleri üzerine olan sitotoksik etkilerinin zamana ve uygulanan hücre grubuna göre değişkenlik gösterdiğini, bununla birlikte tip I, III kolajen ve integrin β1 protein ekspresyonunun materyal uygulamalarından farklı olarak etkilendiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the effects of different composite materials on cytotoxicity and protein expressions of human periodontal cell lines. Material and Method: Three different types of composite materials were selected such as; nano-hybrid organic monomer based Admira Fusion (AF), resin based Estelite Quick Sigma (EQS), nano-hybrid Bis-(akryloyloxymethyl) tricyclo 5.2.1.0.sup.2,6 decane based Charisma Topaz (CT). Human gingival fibroblasts (Hgf) and human periodontal ligament fibroblasts (Hpdlf) were selected as cell lines. MTT Assay was used to assess the cytotoxicity effects of composite materials. Western Blot assay was used to analyse the amount of adhesion protein expressions such as collagen type I, type III and integrin β1. Results: CT showed statistically significant cytotoxic effect on Hgf cells in 24 hours and 1week evaluation periods and was found more cytotoxic on Hpdlf cells compare to the control group in 1 week (p=0,002, p=0,009, p=0,01). Cytotoxic effect of CT increased by the time in Hgf cells (p= 0,04). Also, cytotoxicity was increased by the time in Hpdlf cells for all composite materials (AF p=0,02, CT p=0,02, EQS p= 0,04). CT group Western Blot analysis exhibited a significant increase in type I collagen expression in Hgf cells (p= 0,02). EQS group revealed significant increase in Type III collagen expression in 24 h (p= 0,02). No significant difference was observed in integrin β1 expression for all composite groups. Conclusion: The cytotoxic effects of composite materials vary according to time and type of cells applied. Type I, III collagen and Integrin β1 protein expressions were differently affected from composite materials.