Tuz konsantrasyonu ve sodyumluluğun aridisol toprakta fosfor çözünürlüğü üzerine etkisi
- Tez No: 58284
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Phosphorus, Solubility of Phosphorus, Salt, Salt Concentrations, Sodium Adsorption Ratio(SAR), Sodicity
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TUZ KONSANTRASYONU VE SODYUMLULU?UN ARİDİSOL TOPRAKTA FOSFOR ÇÖZÜNÜRLÜ?Ü ÜZERİNE ETKİSİ Erdoğan IŞIK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Sadık USTA 1997, Sayfa: 73 Jüri: Prof. Dr. Sadık USTA Prof. Dr. Raşit BROHİ Prof. Dr. Rıfat YALÇIN Bu araştırmada tuz konsantrasyonu ve sodyumluluğun, A. Ü. Z. F. Kenan Evren Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yer alan siltli killi tınlı ve killi tınlı tekstüre sahip Aridisol topraklarda, fosfor çözünürlüğü üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla alınan topraklar değişik tuz(5, 30, 60 me L“1) ve SAR(0, 5, 10, 20, 40) konsantrasyonlarına sahip çözeltiler ile dengeye getirilmesinden sonraki suda çözünebilir fosfor(H20-P), zayıf olarak adsorbe edilmiş fosfor(NaHC03-P), Fe ve Al'a bağlı fosfor(NaOH-P) ile Ca'a bağlı fosfor(HCI-P) çözünürlük değerleri incelendiğinde hem SiCL ve hemde CL toprağın her üç tuz değerinde de SAR artışı ile suda çözünebilir fosfor{H20-P) değerlerinin önemli oranda arttığı gözlenir iken zayıf adsorbe edilmiş fosfor(NaHC03-P) değerlerinin önemli oranda azaldığı görülmüştür. SiCL toprakta her üç tuz değerinde de SAR artışı ile Fe ve Al'a bağlı fosfor(NaOH-P) değerlerinin değişimi önemsiz iken CL toprakta 30 ve 60 me L”1 tuz değerinde önemli oranda azalma olmakta fakat 5 me L-1 tuz değerinde ise değişim önemsiz bulunmuştur. Her iki toprakta da tüm tuz değerlerinde SAR artışı ile Ca'a bağlı fosfor(HCl-P) değerlerinin değişimi önemsiz bulunmuştur. Tüm tuz değerlerinde SAR artışı ile bitkiye yarayışlı fosfor değer!erinin[(H20-P) + (NaHC03-P)] önemli oranda arttığı gözlenir iken bitkinin alamadığı fosfor değerlerinin[(NaOH-P) + (HCI-P)] değişimi önemsiz bulunmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Fosfor, Fosfor Çözünürlüğü, Tuz, Tuz Konsantrasyonu, Sodyum Adsorbsiyon Oranı(SAR), Sodyumluluk
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECTS OF SALT CONCENTRATION AND SODICITY ON THE SOLUBILITY OF PHOSPHORUS IN ARIDISOLS Erdoğan IŞIK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Sciences Supervisor: Prof. Dr. Sadık USTA 1997, Page: 73 Jury: Prof. Dr. Sadık USTA Prof. Dr. Raşit BROHİ Prof. Dr. Rıfat YALÇIN In this study, the effects of salt concentration and sodicity on phosphorus solubility in Aridisols soils having two different texture, namely, SiCL and CL, collected from The Research and Training Farm of Agricultural Faculty of Ankara University were investigated. Firstly, these soils were balanced with three salt solutions(5, 30, 60 me L-1) and five SAR concentrations^, 5, 1 0, 20, 40). Then after, phosphorus soluble in water, slightly adsorbed, Fe and Al-bounded and Ca-bounded were determined in both soils. It was recorded that increasing SAR in three salt concentrations increased (in both soils) the soluble phosphorus(H20-P) but decreased the slightly adsorbed phosphorus(NaHC03-P). The increasing rates of SAR on three salt concentrations^, 30, 60 me L“1) in SiCL soil and on salt concentration of 5 me L”1 in CL soil showed no change in Fe and Al-bounded phosphorus(NaOH- P) but on two salt concentrations(30, 60 me L"1) in CL soil decreased the Fe and Al-bounded phosphorus(NaOH-P). When SAR increased on three salt concentrations in two soils(SiCL, CL), no change was observed in Ca-bounded phosphorus(HCl-P). At all salt concentration increased rates of SAR increased the amount of plant available P with no significant effect on unavailable P content of both soils.