Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin dinleme stratejilerini kullanım düzeyleri
The usage levels of li̇steni̇ng strategi̇es for 8th grade students
  1. Tez No: 582847
  2. Yazar: SÜLEYMAN KORDAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN UYANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dinleme, Dinleme Becerisi, Dinleme Stratejileri, Dinleme Eğitimi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmada, ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin dinleme stratejilerini kullanım düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama yöntemi kullanılmıştır. Öğrencilerin dinleme stratejilerini kullanım düzeyleri yaş, cinsiyet, ailenin gelir seviyesi, anne-baba eğitim durumu, Türkçe ders notu, kitap okuma aralığı açısından incelenmiş ve dinleme stratejisi kullanımının değişiklik gösterip göstermediği belirlenmeye çalışılmıştır. Bu araştırmanın çalışma evrenini, 2018-2019 eğitim- öğretim yılında Adana ili, Sarıçam ilçesinde 8. sınıfta öğrenim gören 345 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini bu öğrenciler arasından küme örneklem yöntemiyle seçilen öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmada Doğan ve Erdem (2017) tarafından geliştirilen likert tipi dinleme stratejilerini kullanım sıklığı ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, SPSS-17 paket programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde cranbach's alfa analizi, frekans analizi, t-testi, varyans analizi ve tukey çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi olarak .05 alınmıştır. Araştırma sonucunda 8. sınıf öğrencilerinin dinleme stratejileri kullanım düzeyleri ile yaş, aile gelir durumu, anne-baba eğitim durumu arasındaki fark anlamsız bulunmuştur. Ancak üniversite mezunu annelerin çocuklarının dinleme stratejilerini kullanım düzeyinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca aylık geliri 4001 TL ve üstü olan ailelerin çocuklarının da dinleme stratejilerini kullanım düzeyinin yüksek olduğu görülmüştür. Tükçe ders başarısı ve kitap okuma aralığına göre ise 8. sınıf öğrencilerinin dinleme stratejileri kullanım düzeyi arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Cinsiyet ile öğrencilerin dinleme stratejileri kullanım düzeyleri karşılaştırıldığında eleştirel ve ayırt edici dinleme stratejilerinde kız öğrencilerin lehine anlamlı bir fark bulunurken kapsamlı dinleme stratejilerinin kullanımında fark cinsiyete göre anlamsız bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is tried to determine usage levels of listening strategies on 8th grade students. In the study, screening method is used among the quantitative research methods. The usage levels of listening strategies for students is searched according to age gender, family income level, parents education status, Turkish course grade and reading frequency. The universe of this research consists of 345 students who study on 8th grade in Sarıçam in Adana in 2018-2019 education in academic year. The research sample contains some students who are chosen among these students by using sample sampling method. In this study, Likert type scale, is improved by Doğan and Erdem, is used to identify the frequency of using listening strategies methods. Moreover, a personel information form is applied on students. The datas which are obtained from this study are analyzed by using SPSS-17 packaged software. During the analyze of datas, Cronbach Alpha SPSS, frequency analysis, T test, analysis of variance and tukey multiple comparison test are used. The level of significance is accepted as .05. In the result of research, the difference between usage levels of listening strategies and age, family income level, parents education status is regarded as invalid. But even so, the usage level of listening strategies of sudents whose parents are graduated from a university is high. Also, it is seen that the students whose parents' income is 4000 and more than 4000, use high level s of listening strategies. According to Turkish course grade and reading frequency, the difference for usage levels of listening strategies is regarded as valid. If we compare gender and usage level of strategies for students, in critical and distinguishing listening strategies, there is a valid difference for female students. But in usage of comprehensive listening strategies, the difference for gender is regarded as invalid. Key Vocabulary: Listening, Listening Skills, Listening Strategies, Listening Education.