Beşeri sermaye ekonomik büyüme ilişkisi; Türkiye örneği
Human capital economic growth relationship the case of Turkey
  1. Tez No: 582942
  2. Yazar: DERYA KAZANCİGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Beşeri Sermaye, Ekonomik Büyüme, İstihdam, Sınır Testi, Human Capital, Economic Growth, Employment, Bound Test
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Doktora tezinin amacı beşeri sermaye ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi Türkiye özelinde incelemektir. Tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tezin amacı, sınırları, önemi, varsayımları belirtilmektedir. İkinci bölümde tez içinde yer alan kavramlar hakkında bilgi verilmektedir. Üçüncü bölümde ekonomik büyümede insan sermayesine yönelik yaklaşımlar ele alınmaktadır. Dördüncü bölümde ise beşeri sermaye ekonomik büyüme ilişkisi Türkiye özelinde ampirik olarak incelenmektedir. Beşeri sermaye kavramı, fiziki sermayenin ekonomik büyümeyi açıklamakta yetersiz kalmasıyla ortaya çıkmıştır. Beşeri sermaye işgücünün bilgi, beceri, yetenek gibi niteliklerini ifade etmektedir. Ekonomik büyüme, ülke içinde üretilen mal ve hizmetlerin zaman içinde artmasıdır. İktisatçılar, Adam Smith'den bu yana ekonomik büyümeyle ilgilenmişlerdir. Ancak büyüme modelleri ve teorileri II.Dünya savaşından sonra iktisadın önemli konuları arasında yer almıştır. Ekonomik büyümede, insan sermayesine yönelik yaklaşımlar çalışmada Neo-Klasik büyüme modellerinde Becker- Schultz, Denison, Jorgenson ve Mankiw-Romer-Weil yaklaşımları, içsel büyüme modellerinde ise Lucas, Charles Jones ve Barro yaklaşımları çerçevesinde ele alınmaktadır. Türkiye özelinde yapılan inceleme beşeri sermaye oluşumuna etki eden demografik yapı, işgücü, eğitim ve sağlık alanındaki gelişmeler, ilgili kurumların kuruluş ve gelişim süreçleri ana hatlarıyla ve istatistiki verilerle değerlendirilmektedir. Ayrıca Türkiye'de beşeri sermaye ile ekonomik büyüme arasındaki uzun dönemli ilişki 1975-2016 yılları arasındaki GSYH, istihdam, brüt elektrik tüketimi, eğitim ve sağlık endeksi verileriyle incelenmektedir. Beşeri sermaye, ilk-orta-yüksek öğrenimdeki öğrenci sayılarından oluşan eğitim endeksi ve GSYH'dan Sağlık Bakanlığı bütçesine ayrılan pay, hekim ve hasta yatağı sayılarından oluşan sağlık endeksiyle temsil edilmektedir. Ampirik analiz neticesinde beşeri sermayenin ekonomik büyüme üzerinde pozitif yönde etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this PhD thesis is to investigate the relationship between human capital and economic growth with a specific consideration to Turkey. The thesis consists of four section. In the first section, the aim, limits, importance and assumptions of the thesis are stated. In the second section, information about the concepts is given. In the third section, approaches to human capital in economic growth are discussed. In the fourth section, the relationship between human capital and economic growth is examined empirically for Turkey. The concept of human capital emerged when the physical capital was insufficient to explain the economic growth. Human capital refers to the qualifications of the labor force such as knowledge, skills and talent. Economic growth is the increase in goods and services produced in the country over time. Economists have been interested in economic growth since Adam Smith. However, growth models and theories have been among the important issues of economics after World War II. Approaches to human capital in economic growth are examined within the framework of Becker- Schultz, Denison, Jorgenson and Mankiw-Romer-Weil approaches in Neo- Classical growth models and Lucas, Charles Jones and Barro approaches in endogenous growth models. In Turkey, the factors that affects human capital formation is evaluated through the developments of demographic construction, labour force, education and healthcare services. Within this scope, establishment and progress process of the relevent institutions and organizations are analyzed in general terms and statistically. In addition, long-term relationship between economic growth and human capital in Turkey is analyzed by looking at GDP between 1975 and 2016, data on employment, gross electricity consumption, and education & health indexes. Human capital is represented by the education index consisting of the number of students in primary-secondary-higher education, and the health index consisting of the number of physician and patient beds allocated from the GDP to the Ministry of Health budget. As a result of empirical analysis, it is found out that human capital has a positive effect on economic growth.