Süleymaniye Kütüphanesi F. 3682 numaralı İbrahim Sultan antolojisi (Marzubannâme, kelile ve dimne, sindbadnâme) minyatürleri
The miniatures of Sultan İbrahi̇m anthology (Marzubannâma, kalila and dimna, and sindbadnâmeh) kept in Süleymaniye Library (F. 3682)
  1. Tez No: 582943
  2. Yazar: GAMZE GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU MAHİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Sanat Tarihi, Crafts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Süleymaniye Kütüphanesi, Fatih Kitaplığı, Marzubannâme, Kelile ve Dimne, Sindbadnâme, Timurlu, Şiraz, İbrahim Sultan, Antoloji, 15. Yüzyıl, Süleymaniye Library, Fatih Library, Marzubannama, Kalila and Dimna, Sindbad-Nameh, Timur, Shiraz, Sultan Ibrahim, Anthology, 15th Century
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu tezin konusunu oluşturan Süleymaniye Kütüphanesi Fatih Kitaplığı 3682 numaralı İbrahim Sultan Antolojisi, içerisinde Marzubannâme, Kelile ve Dimne ve Sindbadnâme isimli eserlerin bulunduğu, 15. yüzyıl Timurlu-Şiraz üslubunda minyatürleri barındıran bir el yazmasıdır. Bir Antoloji nüshası olarak oluşturulmuş olan yazmanın içerisinde yer alan hikâyeler, İran coğrafyasının en çok tanınan ve sevilen metinleri arasında yer almaktadır. Ünü dünyanın hemen her yerine yayılmış olan masalların üçü de padişahlara, sultanlara, devlet yönetimindeki önemli kişilere ve halka yol gösterici, öğüt verici nitelikte eserlerdir. Yazma, 215 x 140, 145 x 80 mm ebatlarındadır. Siyah deri, çârkûşe cildi kırmızı kadife ile kaplanmıştır ve kısmen yıpranmış durumdadır. 582 sayfadan oluşan yazma, Farsça ve nesih hatla yazılmıştır. 1b'de altın yaldızlı unvan tezhibi bulunur. Cetveller lacivert ve altın yaldızlıdır. 1a'da“Ebû'l-Feth”adı okunan kısmen silinmiş tezhipli bir salbekli şemse ve Sultan II. Bayezid'in vakıf mührü, Sultan I. Mahmud'un vakıf mührü ve vakıf kaydı vardır. Sultan II Bayezid'in vakıf mührü aynı zamanda yazmanın son varağında da yer almaktadır. Eser, dördü Marzubannâme, ondokuzu Kelile ve Dimne ve beşi Sindbadnâme'de olmak üzere toplam 28 minyatür içermektedir. Söz konusu minyatürler kompozisyon kurgusu, figür tipleri ve yalın doğa anlayışı ile 15. yüzyılın ilk yarısında Timurlu valisi İbrahim Sultan'ın egemenliğindeki Şiraz resim okulunda ortaya konulan minyatürlerin üslup özelliklerini yansıtmaktadır. Antoloji içinde yer alan üç edebi eserin minyatürleri de bir üslup birliği göstermektedir. Bu tezde, eserin içerdiği minyatürlerin konuları tespit edilmiş, cilt, tezhip özellikleri ve el değiştirmeye bağlı geçirdiği müdahaleler açıklığa kavuşturulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sultan Ibrahim Anthology kept in Süleymaniye Library (F. 3682), which is the subject matter of this thesis, contains prose texts entitled Marzubannâma, Kalila and Dimna, and Sindbadnâmeh along with the 15th century Timurid - Shiraz style miniatures. Tales in this manuscript, compiled as an anthology, are amongst the most recognized and popular texts relating to Iranian geography. All these three tales renowned almost all over the world are in the nature of providing guidance and advice to emperors, sultans, prominent people responsible for the administration of the government and the public. The manuscript is in a size of 245 x 140 and 145 x 80 milimetres. The four-cornered black leather binding is covered by red velvet and partly worn-out. The prose texts are 582 folios and written with naskh script in Persian language. 1b contains a gilded and illuminated heading. Straight edges are dark blue and gilded. 1a contains an illuminated rosette (şemse) and pendants (salbek), which are partly deleted and where the name“Ebu'l-Feth”is legible, along with the foundation stamp of Sultan Bayezid II, and the foundation stamp and record of Sultan Mahmud I. The foundation stamp of Sultan Bayezid II is also located on the last folio of the manuscript. The work contains 28 miniatures with four in Marzubannâma, nineteen in Kalila and Dimna, and five in Sindbadnâmeh. Given the composition setup, figure types and plain perception of the nature, these miniatures reflect the style characteristics of those produced at the painting school in Shiraz under the sovereignty of Timurid governor Sultan Ibrahim İbn Shahrukh İbn Timur during the first half 15th century. Miniatures of these three texts in the manuscript also show a unity of style. This thesis identifies the subject matters of the miniatures in the mentioned manuscript and attempts to reveal the binding and illumination characteristics and the disturbance caused by the handover process.