Türk resim sanatında otobiyografik anlatım
Autobiographical expression in Turkish painting
- Tez No: 582974
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAHİT BÜYÜKİŞLİYEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Otoportre, portre, Türk resim sanatı, otobiyografik anlatım, self portrait, portrait, Turkish painting, autobiographical expression
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar ve Resim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Sanat tarihinde Antik Yunan ve Mısır medeniyetlerinden günümüze kadar bir ifade aracı olan sanat eserlerinde, kişinin kendini, bulunduğu toplumu ifade etme ihtiyacından kaynaklanan portre ve otoportre çalışmaları sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Türk resim sanatındaki otobiyografik anlatım konulu çalışmada; portre ve otoportrenin genel ifade aracı olarak kullanılma süreci dönemsel olarak değerlendirilmiştir. Dünyadaki ve ardından Türk resim sanatındaki başlıca portre ve otoportre sanatçılarının eserleri incelenerek tarih içerisinde, insan üzerindeki yarattığı etki irdelenmiştir. Araştırmada otobiyografik anlatım, genel olarak otoportre başlığı altında değerlendirilmiştir. Araştırmacının otoportre çalışmaları da bütüncül yaklaşımla incelenmiş, Ezgi Özkılıç'ın eserlerine dair çıkarımlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the history of arts, we come across with works of portraits and self portraits which derive from one's need to express himself and the society he lives in, in the artworks that have been a tool of expression since the ancient greek and egypt civilizations. In the research which focuses on the autobiographical expression in turkish painting; the process of using portraits and self portraits as a general expression tool is evaluated; by observing the primary artists and their works of portraits and self portraits, the impact which society creates on mankind in history, is examined. In the works, the autobiographical expression is considered under the title of self portrait. The researcher's works of self portrait are also examined in an objective way and inferences of Ezgi Ozkilic's works are presented.