Hastane yöneticilerinin liderlik tarzları algısının iç girişimciliğe etkisi: Sağlık sektöründe bir araştırma
The effect of leadership style of hospitalmanagers on intrapreneurship: Anapplication in the health care industry
  1. Tez No: 583006
  2. Yazar: EBRU GÜLSÜM GÜNGÖRÜR ERKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH SOYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Girişimcilik, İç Girişimcilik, Leadership, Entrepreneurship, Intrapreneurship
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmanın amacı sağlık kurumlarında görev alan yöneticilerin takındığı liderlik tarzlarının çalışanların iç girişimcilik davranışı üzerine etkilerini belirlemektir. Bu amaca göre tarama modelli bir araştırma tasarlanmıştır. Araştırmada Adana ilinde hizmet sunan özel bir sağlık kurumunda görev yapan 120 sağlık çalışanı üzerinde anket uygulanmıştır. Araştırmada kullanılan anket; kişisel bilgi formu, iç girişimcilik ölçeği, liderlik tarzları ölçeği ve etik liderlik ölçeğinden oluşmaktadır. Ölçeklere ilişkin güvenirlik ve geçerlilik çalışmaları yapılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri t- testi, anova testi, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucu elde dilen bulgular incelendiğinde liderlik tarzlarının ve etik liderliğin girişimciliği açıklama gücünü belirlemek amacıyla oluşturulan regresyon modelinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca etik liderlik davranışının girişimciliği açıklama düzeyine bakıldığında ise yine istatistiksel olarak anlamlı bir sonuca ulaşılmıştır. İç girişimcilik ile liderlik tarzlarının arasında pozitif yönlü ve orta derecede korelasyon olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak hastane yöneticilerinin takınmış olduğu liderlik tarzlarının, iç girişimcilik davranışı üzerinde belirleyici bir değişken olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of the leadership styles of managers who work in health institutionson the intrapreneurial behaviours of health care professionals. For this purpose, a research with screening modelwas designed. In this research, a questionnaire was conducted to 120 health care professionals working in a private health institution in Adana.The questionnaire used in the research consists of self-description form, intrapreneurship scale, leadership styles scale and ethical leadership scale.Reliability and validity studies of the scales were conducted.Descriptive statistical methods t-test, anova test, correlation and regression analyseswere used in the evaluation of the data obtained.When the findings obtained as a result of the analyses, were examined, it was concluded that the regression model, which was formed to determine thepredictive power of entrepreneurship of the leadership styles and ethical leadership, was statistically significant.In addition, when the predictive level of entrepreneurship of the ethical leadership behaviourwas examined, a statistically significant result was reached again.It was determined that there was a positive and moderate correlation between intrapreneurship and leadership styles.As a result, it included that the leadership styles of hospital managers were a determining variable on intrapreneurship behaviour.