Hastane yöneticilerinin liderlik davranışlarının personel iş doyumuna etkisi
Gaziosmanpasa Universty education and research hospital on the leadership behaviors of the hospital
  1. Tez No: 204634
  2. Yazar: CENGİZ SEYFİKLİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET ÖZKİRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, İş Doyumu, Hastane, Yöneticilik, Leadership, Job Labour, Hospital, Administration
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi'ndedeğişik yönetsel düzeylerde görev alan yöneticilerin sergilemiş oldukları liderlikdavranışlarının personel iş doyumuna etkisini belirlemektir.Hızla değişimin yaşandığı günümüzde, değişen ve gelişen ekonomik ve sosyalkoşullar karşısında hastane örgütlerinin rekabet gücünü etkileyen faktörlerden birisidehastane yöneticisi durumunda olan kişilerin sahip olduğu liderin gücüdür. Hastaneörgütünün işleyişinde rol alan, çalışanları ikna ve motive eden, onlarla etkin iletişimiçerisinde bulunan ve değişime hazırlayan liderler örgütlerinde etkinliği sağlayabilir,sinerji oluşturabilir. Örgütsel etkinliğe etki eden ve liderlik süreçleriyle çok yakındanilişkili bir diğer konu da, iş gören doyumudur. Hastane örgütlerinde çalışan işgörenlerin etkili ve verimli bir hizmet verebilmeleri işlerinden doyum sağlamalarıylamümkün olabilir. Sağlık hizmetlerinin sunulmasında önemli bir yeri olan iş görenleriniş doyumunda hastane yöneticilerinin göstermiş oldukları liderlik davranışları önemlibir yer tutmaktadır.Araştırma Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi'nde çalışan kişiler üzerindeyapılmıştır. Anket tekniği uygulanmıştır. Yöneticilerin liderlik davranışlarını tespitedebilmek faktör analizi ve çok değişkenli istatistiksel analiz metodu kullanılmıştır.Gruplar arasındaki fark için Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Liderlikdavranışlarının iş doyumu üzerindeki etkilerinin bulunabilmesi için korelasyon analizikullanılmıştır. Çalışma sonucunda yöneticilerin liderlik tarzları; destekleyici, araçsal,katılımcı ve başarı yönelimli liderlik tarzları olarak belirlenmiştir. Destekleyici,araçsal, katılımcı ve başarı yönelimli liderlik tarzlarının, personel iş doyumu üzerindepozitif etkisi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study, is to examined and performed as a scientificgeneral scanning model and a field search aiming evaluation of the opinions ofworking at different director professions at Gaziosmanpaşa University Education andResearch Hospital on the leadership behaviors of the hospital.The research data has been collected through inclusion of all 158 person in theresearch. Lead Attitudes Description Scale has been applied to the research group as ameans of data collection. The data has been gathered by a questionnaire form .TheSPSS (Statistical Package For Social Science) 11.5 Demo version package programhas been used in the evaluation of the data collected through the research. In theanalyses of the data, arithmetic mean, standard deviation, Factor Analysis ( PrincipleComponent Method has been utilizied in order to evaluate survey data), One wayANOVA ( for compare difference between groups) and Correlation Analysis ( forcorrelate between leadership attitudes with job labour) have been used.A result of this research , it has been determined five meaningful factors. Theseare democratic leadership characteristics, managerial leadershipcharacteristics,devolution of authorithy leadership characteristics, laisses-faireleadership characteristics and carismatic leadership characteristics. We suppose thatthese factors will be use further research to determine leadership characteristics.