Gıdalarda aspartam tayini
The Determination of aspartame in foods
- Tez No: 58303
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLEREN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Aspartame, Aspartame determination using ninhydrine. Aspartame determination with HPLC
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GIDALARDA ASPARTAM TAYİNİ Gülçin DO?AN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabiliın Dalı Danışman : Doç. Dr. Güleren Özkan 1997, Sayfa :53 Jüri : Doç.Dr. Güleren ÖZKAN Prof. Dr. Mürşide Tüzün Prof. Dr. Nevzat ARTIK Aspartam L-fenilalanin ve L-aspartik amino asitlerinden elde edilen ve yaygın şekilde kullanılan bir suni tatlandırıcıdır. Bu çalışmada diyet gıdalarda aspartam tayini ninhidrin reaktifî kullanılarak spektrofolometrik metod ile yapılmıştır. Reaksiyon KOH bulunduran l -M V/V metanol-izopropanol ortamında gerçekleştirilmiştir. Buna ilaveten aspartam tayini, HPLC metodu ile yapılmıştır. Bu metod ters faz iyon çifti oluşturucu sistemine dayanmaktadır. Burada belirtilen çalışma, aspartamın sakkarin, kafein, benzoat, asesulfam K yanısıra vanilin ve fenilalaninden ayrılabileceğini ve bu bileşiklerin varlığında kanlilatif tayinlerin yapılabileceğini göstermiştir, önerilen sıvı kromatografi tekniği basit, hızlı ve gıda katkılarının bir işlemde tespitine imkan vererek çeşitli gıdalarda rutin analizlerde kullanılabileceği için avantajlıdır. Bazı ticari numunelerde aspartam, önerilen HPLC metodu ile spektrofolometrik melodla (ayin edilmiştir. Bu iki metodla elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Analılar Kelimeler: Aspartam, ninhidriıüe aspartam tayini, aspartam ve bozunma ürünlerinin HPLC ile tayini
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis THE DETERMINATION OF ASPARTAME IN FOODS Gülçiıı DO?AN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor : Assc.Prof. Dr. Güleren ÖZKAN 1997. Pages Jury : Assoc. Prof. Güleren ÖZKAN Prof. Mürşide Tüzün Prof. Nevzat ARTIK Aspartame is a new synthetic sweetener which is now very widely used all over the world and is obtained by synthesis from two amino acids. L-phenylalanine and L-aspartic acid. In this study spectrophotometric method has been used for the determination of aspartame in dieatary products using ninhydrin as a color reagent. The reaction was carried out in 1+1 V/V methanol-isopropanol medium also containing potassium hydroxide. In addition aspartame determination was carried out using HPLC method. The method is based on ion-pair formation associated with reversed-phased chromatography. The work reported here shows that aspartame can also be separated and quantitated in the presence of saccharin, caffein, benzoate, acesulfam K. as well as vanilin and phenylalanine. The proposed LC tecniques are simple, rapid and advantageous because all the additives can be detected in a single step, which makes it useful for routine analysis of various food products. Some commercial samples of aspartame were analyzed by the proposed HPLC method and spectrophotometric method. The results optained using two method are compared.