Elazığ İli'nin kültürel coğrafyası (Maddi kültür öğelerine göre)
Culture geography of Elaziğ Province (According to the elements of material culture)
  1. Tez No: 583024
  2. Yazar: ŞEYDA DİKME
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNAY KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Elazığ İli, Kültür, Kültürel Coğrafya, Elazığ Province, Culture, Culturel Geography
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Elazığ İli Doğu Anadolu Bölgesinin güneybatısında, Yukarı Fırat Bölümünde yer almaktadır. İli, doğudan Bingöl, Tunceli, batı ve güneybatıdan Malatya, güneyden ise Diyarbakır illerinin arazileri çevrelemektedir. Yüzölçümü 8.455 km² si kara, 826 km² si baraj ve doğal göl alanları olmak üzere toplam 9.281 km² dir. Elazığ iline bağlı Merkez, Kovancılar, Karakoçan Maden, Palu, Arıcak, Baskil, Sivrice, Alacakaya, Keban, Ağın olmak üzere 11 ilçe, 149 mahalle ve 552 köy bulunmaktadır. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre araştırma sahasının nüfusu 2017 yılında 583.671 kişidir. Elazığ'da yaşayan insanların tarihsel süreçte oluşturdukları kültürel birikim ve kültürel peyzaj içinde yer alan kaleler, camiler, kiliseler, müzeler, köprüler, hamamlar, çeşmeler ve konutlar incelenmeye çalışılmıştır. Giyim kuşam kültüründe, Türk giyim kültürünün, iklim şartlarının, İslam dininin etkili olduğu görülmektedir. Tarım ve hayvancılık ekonomik faaliyetlerin başında yer almakta ve sulama ile bağ ve bahçelerde sebzecilik ve meyvecilik yoğun olarak yapılmaktadır. Yetiştirilen ürünler yemek kültürüne yansımaktadır. Elazığ İli kültürel değerler açısından zengindir. Giyim kuşam, yemek kültüründe, yapılan mesken ve ibadet yerlerinde İslam dini ve Türk kültürünün bütünleştiği görülmektedir. Bunlar coğrafyanın dağılış, nedensellik, karşılıklı etkileşim ilkelerine bağlı kalınarak karma araştırma yöntemiyle çalışma hazırlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Elazığ province is located in the Yukarı Fırat section southwest of the Eastern Anatolion Region. The province surrounds the lands of Bingöl, Tunceli, west and southwestern Malatya and Diyarbakır provinces from the south.The surface is 9283 km², including 8455 km² of land and 826 km² of dam and natural lake areas. There are 149 dictricts and 552 village in 11 districts. Merkez, Keban, Palu, Maden, Kovancılar, Karakoçan, Arıcak, Baskil, Sivrice, Alacakaya, Ağın, Elazığ province. According to Adnks data the population of the research area was 583.671 in 2017. The cultural accumulation and cultural landscape created by the people living in Elazığ in the historical process of the castles, mosques, churches, museums, bridges, baths, bodies and houses were tried to be examined. It is seen that Turkish clothing culture, climatic conditions and İslamic religion are effective in clothing culture. Agriculture and stocbreeding are at the beginning of economic activites and vegetable and fruit growing are in progress densely in vineyards and archards with irrigation. The grown products are reflected in the food culture. Elazığ province rich in terms of culturel volues. It is seen that the İslamic religius and Turkish culturu are integrated in the places of clothing, food culture and places of worship. These have been tried to be prepared by using mixed reseaech method by adhering to the principles of distribution, casuality and interaction.