Okul öncesi öğretmenlerinin değerler eğitimine ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Investigation of preschool education teachers opinions concerning values education
  1. Tez No: 583025
  2. Yazar: MERVE ÇETİN KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL YELPAZE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Değerler Eğitimi, Değerler, Anasınıfı, Pre-school Education, Values Education, Values, Kindergarten
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araĢtırmanın amacı okul öncesi öğretmenlerinin değerler eğitimine iliĢkin görüĢlerini incelemektir. AraĢtırma olgu bilim deseninde nitel bir araĢtırmadır. AraĢtırmanın çalıĢma grubunu 2017-2018 eğitim öğretim yılında KahramanmaraĢ ili OnikiĢubat ilçesinde anaokulları ve ilkokula bağlı anasınıflarında görev yapan 20 gönüllü öğretmen oluĢturmuĢtur. AraĢtırmada veriler, yarı yapılandırılmıĢ görüĢme formuyla elde edilmiĢ ve görüĢmeden elde edilen verilerin analizinde ise içerik analizi tekniği kullanılmıĢtır. Elde edilen sonuçlara göre; öğretmenler çocuklara saygı, sevgi ve hoĢgörü değerlerinin öncelikli olarak verilmesi gerektiğini ifade etmiĢlerdir. Bu değerleri verirken aile ve okulun iĢ birliği içerisinde olmalarının önemi üzerinde durdukları görülmüĢtür. Öğretmenlerin çocuklara davranıĢlarıyla model olmasının çocukların davranıĢları üzerinde olumlu etkilerinin olduğu öğretmenler tarafından belirtilmiĢtir. Öğretmenler değerler eğitiminin okul öncesinde önemli olduğunu ve uygulama sonrasında toplumda yaĢanan ahlaki sorunların çözümüne katkı sağlayacağını belirtmiĢlerdir. Ayrıca, öğretmenlerin değerler eğitimini çocuklara kazandırırken çoğunlukla drama etkinliğini kullandıkları tespit edilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to observe preschool teachers views towards values education. For this purpose, among qualitive research methods, pheneomonological design was used. The study group of the study consisted of 20 volunteer teachers working in kindergartens and kindergartens connected to 2017-2018 academic year. The data were obtained through a semi-structured interview form and the content analysis technique was used in the analysis of the data obtained from the interview. According to the results, teachers expressed priority to respect, love and tolerance values. While giving these values, it was seen that they emphasized the importance of family school cooperation. The teachers stated that there is a positive change in the behaviors of the children to be a model with their behaviors. Teachers stated that values education is important in preschool and will contribute to the solution of moral problems in society after implementation. In addition, teachers stated that they mostly use drama activities in bringing values education to children.