AISI301 kalite yay çeliğinin ısıl işlem şartlarının mekanik özelliklerine etkisi
The effect of AISI301 quality spring steel on mechanical properties of heat treatment conditions
- Tez No: 583061
- Danışmanlar: PROF. DR. VELİ UZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: AISI301 stainless steel spring, Hardness, X-ray diffraction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Östenitik paslanmaz çelikler krom, nikel, manganez, molibden gibi alaşım elementleri içeren yüksek alaşımlı bir çelik türüdür. Östenitik paslanmaz çelikler bileşiminde bulunan nikel veya manganez alaşım elementleri ile oda sıcaklığında kararlı östenit yapıda bulunmaktadır. Korozyon direnci yüksektir. Yay bir kuvvetin etkisi altında kaldığı zaman elastik şekil değiştirebilme özelliğine sahip mühendislik malzemelerinden imal edilebilir. Bu şekil değiştirme esnasında enerji (şekil değiştirme enerjisi) depolayabilen, kendisine etki eden kuvvetin etkisi kalktığı zaman eski şeklini kısmen veya tamamen alabilir. Bu sırada depolamış olduğu enerjinin bir kısmını geri verebilen makine elemanıdır. Metal klipsler, otomotiv, beyaz eşya gibi malzemeler sektörlerde parçaları sabitleme, monte etme amaçlı kullanılabilmektedir. Bu çalışma da, bileşiminde nikel alaşım elementi bulunan AISI 301 paslanmaz çeliğinin yay yapımındaki özellikleri incelenmiştir. Çeşitli oranlarda deforme edilmiş hallerinin farklı derecelerde ısıl işleme tabi tutulması, bu işlemler sonrası deforme (şekil verme işlemi) edilmiş ve gerilim giderme işlemi yapılmış yay malzemenin, mikroyapı incelemeleri, mekanik özelliklerindeki parametre değişiklerinin tespiti, sertlikleri ve faz değişimleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Austenitic stainless steels like chromium, nickel, manganese, molibdenum alloy is a high-strength, high-alloyed steel types containing elements. Austenitic stainless steels, nickel or manganese contained in the composition of alloy elements are stable at room temperature with austenite structure. Corrosion resistance is high. When under the influence of elastic spring force capable of engineering materials change shape manufactured during energy change like this (strain energy) that can store, the effect of the force acting on in whole or in part, the shape of the wake up time and the old in the meantime is stored energy can back a portion of the machine. Metal clips, automotive, white goods, etc. in sectors such as parts used to assemble, fixing. This work also; Located in its composition of AISI 301 stainless steel alloying nickel arc characteristics in construction. Of various proportions of different degrees of thermal processing distorted equivalents, after these operations have been made (shaped) deformation and heat treatment on the microstructure of the material, the bow reviews, mechanical properties of the parameter determination of different hardness and phase changes.