Geleneksel Türk tiyatrosunda çokkültürlülük
Multiculturalism in traditional Turkish theater
- Tez No: 583060
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLA EZİCİ KAPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Çokkültürlülük, Tiyatro, Geleneksel Türk Tiyatrosu, Multiculturalism, Theater, Traditional Turkish Theater
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Farklı kültürler, birbirleriyle temas etmeye başladıkları andan itibaren kültürel etkileşimin ne siyasi erke ne de coğrafi sınırlara bağlı olmadığını gözler önüne sermiştir. Farklı kültürler, birbirleriyle temas ettikleri oranda birbirilerinden etkilenmiş, bu etkiyi sanat, felsefe, edebiyat ve bilim gibi insanı ilgilendiren tüm alanlara ve her türlü üretimlerine yansıtmışlardır. Böylece kültürlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkan her ürün, çokkültürlü bir yapı kazanmıştır. Bu anlamda icra edildiği toprakların ve özellikle kültürler kavşağı olan Anadolu coğrafyasının kültürel değerlerini ve farklılıklarını yansıtan Geleneksel Türk Tiyatrosu da çokkültürlü bir özellik taşımaktadır. Bu çalışmada, Geleneksel Türk Tiyatrosundaki çokkültürlülük izlerini tespit etmek amaçlanmıştır. Çalışmanın sonucunda karşılaştığı kültürleri birbirleriyle kaynaştıran ve bu sayede çokkültürlü bir yapıya sahip olan Geleneksel Türk Tiyatrosunun, bu özelliğini her zaman koruduğu ve yüzyıllar ilerledikçe sınırların hükmünün azalmasıyla birlikte kültürel anlamda daha da renkli hale geldiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Different cultures have shown that cultural interaction from the moment they begin to come into contact with each other is not dependent on either the political power or the geographical boundaries. Different cultures were influenced by each other in the proportion they contacted, and they reflected this effect on all areas of human interest such as art, philosophy, literature and science. In this way, every product that emerged as a result of the interaction of cultures gained a multicultural structure. In this sense, the Traditional Turkish Theater, which reflects the cultural values and differences of the lands in which it was executed and especially the geography of Anatolia, which is an intersection of cultures, has a multicultural character. In this study, it is aimed to determine the traces of multiculturalism in Traditional Turkish Theater. As a result of the study, it has been determined that Traditional Turkish Theater, which has a multicultural nature, blends the cultures it encounters with, and it has become more culturally colorful with decreasing the limits of the borders as the centuries progress.