AK Parti Dönemi kültürel diplomasi uygulamaları
Cultural diplomacy applications in the period of Justice and Development Party
  1. Tez No: 583064
  2. Yazar: ALİ RİZA DÖNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMRE PEKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Diplomasi, Kültürel Diplomasi, Dış Politika, Diplomacy, Cultural Diplomacy, Foreign Policy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Türkiye, Soğuk Savaş dönemi sonrasında Doğu ve Batı blokları arasındaki dengeleyici konumu, kültürel kimliği ve tarihsel zenginliği ile birlikte kültürel diplomasi yolunda önemli bir aktördür. AK Parti döneminde de aktif diplomasi faaliyetlerini sürdüren Türkiye, içinde bulunduğu coğrafyadaki istikrarsızlıklar sebebiyle dış politikasında farklı yaklaşımlar denemeye başlamış, bölgenin çalkantılı gündemi ile stratejik bakış açısı ve vizyonun sürekli değişimi kültürel diplomasi etkinliklerini daha önemli kılmıştır. AK Parti kendinden önceki dönemde kurulmuş olan TİKA (Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı), TÜRKSOY (Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı), TÜRKOLOJİ PROJESİ gibi kültürel diplomasi kurumlarını daha işlevsel hale getirmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu kurum ve kuruluşlar ile birçok ülkede faaliyet gerçekleştirmiş ve bu sayede çok geniş bir coğrafyaya ve çok sayıda insana ulaşma imkanı bulmuştur. AK Partinin iktidar döneminde kurulan Yunus Emre Enstitüsü, YTB (Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar) gibi kurum ve projelerle eğitim, kültür, sanat, burs faaliyetleri ile etki alanını arttırmıştır. Bu kapsamda kültürel diplomasinin önemi anlaşılmış ve kültürel diplomasi daha etkin ve işlevsel bir biçimde kullanılmaya başlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey has assumed a balancing position between the East and West blocks after the Cold War period. Turkey is an important actor in the way of cultural diplomacy with its important cultural identity and historical richness. Turkey, which continues its active diplomacy activities during the AK Party period, started to try different strategies in its foreign policy due to the instability in the geography it is in, and the continuous change of its foreign policy vision has made cultural diplomacy activities more important. AK Party made some cultural diplomacy institutions functional like TİKA (Turkey Coorperation and Development Agency), TÜRKSOY (International Organization of Turkish Culture) and Turkology Project. Turkey performed an activity with these institutions in lots of countries and found an opportunity to reach a large number of people and wide geography. Yunus Emre Institute which was founded during the period of AK Party lifted its effectiveness with the institutions and projects on education, culture art and scholarship activities, also the importance of cultural diplomacy was understood and used actively by the government.