Gıdalarda L-Glutamik tayini için metod geliştirilmesi
Improvement of method for determination of the L-Glutamic acid in foods
  1. Tez No: 58308
  2. Yazar: DENİZ SÜREK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN KENAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: L-Glutamik ash%L-Glutamik asit analizi, glutamik dehidrojenaz, L-GIutamic Acid, Analysis of L-glutamic acid, glutamic dehydrogenase
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GIDALARDA L - GLUTAMİK ASİT TAYİNİ İÇİN METOT GELİŞTİRİLMESİ Deniz Sürek Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman : Doç.Dr. Adnan KENAR Doç.Dr.Güleren Özkan 1997,Sayfa : 68 Jüri: Doç Dr.Sezer Aygün Prof..Dr.Nevzat Artık Prof.Dr.Ali Osman Solak L-Glutamink asit, çorbalar ve et ürünleri gibi çeşitli gıdalarda çeşni arttırıcı olarak kulandan bir katkıdır. Bu çalışmada L-glutamik asitin tayini, spektrofotometrik -enzimatik metot ve kinetik potansiyometrik metot kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ayrıca L-glutamik asit, L- glutamin ve L-piroglutamik asit, ters faz -HPLC kullanılarak ayrılmışlardır. Standard glutamat çözeltileri için metodun varyans katsayısı % 3,2'dir(n=5). Geri kazanma çalışmaları ile doğruluk kontrol edilmiştir. Geri kazanma, %102'dir. Optimum çalışma koşullarında pik yüksekliği ile derişim arasında 229,3-982,9 ppm aralığında lineer ilişki çok iyidir. Korelasyon katsayısı 0,9982'dir. HPLC metodu ile glutamik asit analizinde glutamik asitin bozunma ürünleri olan glutamin ve piroglutamik asitin olumsuz etkisi yoktur. Geliştirilen metot, numune hazırlamanın basitliği, izokratik koşullarda çalışma imkanı ve kısa analiz süresi nedeniyle rutin uygulamalara uygundur. Kolon kararlılığı iyidir. HPLC metodu ile elde edilen sonuçlar,enzimatik verilerden daha yüksektir. HPLC ile L-glutamik asit tayini, enzimatik tayinden daha seçicidir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master's Thesis IMPROVEMENT OF A METHOD FOR DETERMINATION OF THE L- GLUTAMIC ACH) IN FOODS Deniz Sürek Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Adnan Kenar Assoc. Prof. Dr. Gfileren Özkan Jury :Assoc Prof.Dr.Adnan Kenar Assoc Prof.Dr. Gfileren Özkan Prof.Dr.AU Osman Solak Prof. Dr.Nevzat Artık AssocProf.Dr.Sezer Aygfin L-Glutamic acid is an important ingredient of various foods, such as soups and meat products, being used as a flavour enhancer. In this study,L-glutamic acid determination was carried out using spectrophotometric-enzymatic method and kinetic -potentiometric method. In addition L-glutamic acid, L-glutamin and L-pyroglutamic acid were separated using RP-HPLC. The relative standard deviation of the HPLC method was %3.2 for a standard glutamate solution (n= 5).The accuracy was also checked with recovery studies. Recovery of % 102 was achieved. Under the optimum working conditions very good linearity was achieved between peak height and glutamic acid in the concentration range 229.3- 982.9 ppm.The correlation coefficient was 0.9982 L- Glutamic acid analyzed by HPLC method was not affected by its degradation «namely,glutamine and pyrogiutamic acid. It was found that owing to the simple sample pretreatment, the possibility of carrying out HPLC analysis under the isocratic conditions and the short time of analysis, the method devoloped in the present study is suitable for routine application. The column has demonstrated very good stability L-glutamic acid results obtained using HPLC method were significantly higher than the enzymatic data. Therefore HPLC determination of L- glutamic acid was more selective than the enzymatic estimation.