Farklı ambalaj materyallerinin ve depo sıcaklıklarının karnabaharın (Brassica oleracea Var. Botrytis) soğukta muhafazasına etkileri
- Tez No: 58312
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN HALLORAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Karnabahar, taç, polifenol oksidaz, ağırlık kaybı, enfeksiyon, Cauliflovrer, curd, polyphenol oxydase, weight loss, mfection
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Araştırma, karnabaharda hasattan sonra oluşan kalitatif ve kantitatif değişimler üzerine depolama ve ambalajlama materyallerinin etkilerini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Denemede Iglo F] karnabahar çeşidine ait taçlar 0°C ve 5°C sıcaklık ve %85-90 oransal nem içeren soğutucum depolar ile soğutucusuz depoda muhafaza edilmiştir. Karnabaharlar yapraklı, yapraksız, delikli ve deliksiz polietilen ve polipropilen ambalajlar ile streç filme sarılarak denemeye alınmıştır. Muhafaza süresince haftalık aralıklarla alınan örneklerde ağırlık kaybı, renk değişimi, polifenol oksidaz enzim aktivitesi ve enfeksiyonlardan kaynaklanan kayıplar ile tat, gözleme dayalı genel kalite değerlendirmesi ve haşlama sonrası oluşan koku ve renk değişimleri belirlenmiştir. Elde edilen bulgular karnabaharda renk değişiminin muhafaza süresinin belirlenmesinde kullanılmayacağını, ağırlık kaybının ise bu açıdan uygun bir kriter olduğunu göstermiştir. Ağırlık kaybının %5'e ulaşması ile taçlarda gevşeme başlamakta, %10 ağırlık kaybı ise buketlerde açılmaya yol açmaktadır. Karnabahar muhafazası sırasında enfeksiyonlardan kaynaklanan önemli bir kayıp olmamış, yapılan izolasyonlarda Alternaria sp, Fusarium spp ve Botrytis cinerea tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar toplu olarak değerlendirildiğinde karnabaharlar için uygun depolama koşulunun 0°C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde, delikli PE ambalajlarda olduğu ve bu koşullarda karnabaharın 5 hafta süre ile muhafaza edilebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The research was carried out to determine the effects of storage conditions and packaging materials on postharvest quality changes of cauliflower. Intact curds of Iglo Fİ cauliflovver cultivar were used in the experiment. Cauliflowers were stored in the cold stores set at 0°C and 5°C temperature and 85-90% relative humidity and in ventilated store. Samples vvere placed to the storage areas with leaves fully attached, İeaves completely removed and in the plastic bags of perforated and non-perforated PE and PP, and also with stretch film wrap. Weight loss, colour changes, PO enzyme activity, losses due to infections and sensory quality vvere evaluated at weekly intervals during storage period. The results shovved that colour changes can not be used as indicator of postharvest storage duration. However, weight loss is a very userul index for the determination of storage period since 10% weight loss causes opening in the curds. MthaagfrAlternaria sp, Fusarium spp, and Botrytis cinerea were isolated from the samples of different applications, there was no important storage loss due to the infections. Ali data and observations taken together, best conditions for storing cauliflovvers for at least five vveeks were 0°C temperature and 85-90% relative humidity vvithin perforated PE bags.