Kur'an-ı Kerim'de ''Felah' ve 'Hüsran' kavramları kapsamında insan davranışları
Human Behaviours within the scope of 'Falāḥ' and 'Ḫusrān' consepts in the Qur'an
  1. Tez No: 583130
  2. Yazar: CENGİZ KULOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS ABDURAHİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Kur'an-ı Kerim, Felâh, Hüsrân, Felâh bulmak, Hüsrâna uğramak, Kur'an'da insan davranışları, The Quran, the Holy Quran, Khusrān, Falāḥ, To find relief, To be frustrated, Human behavior in the Qur'an
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma ile Kur'an-ı Kerimde geçen“felâh”ve“hüsrân”anlamlı kelimelerin tespit edilerek bunların konu tasnifinin yapılması hedeflenmiştir. Konu tasnifine geçmeden önce Kur'an-ı Kerim'in tanımı muhtevası ve gayesi hakkında genel bir bilgi verilmiştir. Ayrıca Türkçe ve Arapça sözlüklerden de bu kelimelerin anlamları belirlenerek bir anlam çerçevesi çizilmiştir. Daha sonra“ El Mu'cemu'l- Müfehres li Elfâzı'l- Kur'ani'l- Kerim”adlı eserden“felâh”ve“hüsrân”içerikli kelimelerin geçtiği ayetler belirlenerek bu ayetlerin içinde bulunduğu ayet gruplarından konu tasnifleri belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan konu tasnifi sonucunda konuların daha ziyade; tevhid inancı, sadece Allah'a kulluk etmek, ahirete iman, peygamberlere iman/ itaat, namaz kılmak, zekât vermek, ahirete karşı dünyayı tercih etmemek, sâlih amel işlemek, nimetlere şükür, sorumluluk bilincine sahip olup günahlardan kaçınma, iffetini korumak, adaletli olmak, zulümden kaçınmak, ölçü ve tartıda adil olmak gibi konular olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With this study, it is aimed to determine the meaning words of“Falāḥ”and“Khusrān”in the Holy Quran and to classify them accordingto subject. Before the classification of the subject, a general information about the definition, content and purpose of the Holy Quran was given. In addition, the meaning of these words was determined from Turkish and Arabic dictionaries and a meaning frame was drawn. Afterwards, the verses in which the words“Falāḥ”and“Khusrān”are mentioned in the work named“ Al Muʿcamu'l- Mufahras li Alfāẓi'l- Qur'āni'l- Karim”were determined and the subject classifications of these verses are tried to be determined from the verse groups in which these verses are included. As a result of the subject classification ; belief in monotheism, to serve only Allah, faith in the Hereafter, faith / obedience to the prophets, prayer, giving alms, not preferring the world to the Hereafter, thanking the blessings, being aware of responsibility, avoiding sins, being fair, and being fair. avoidance of persecution; and fairness in scale and scale such issues was determined.