Türkiye'de yetiştirilen bazı çavuş üzüm tiplerinin elektroforez tekniğiyle tanımlanmaları üzerinde bir araştırma
  1. Tez No: 58314
  2. Yazar: MİKAİL ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Y. SABİT AĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Üzüm, elektroforez, izoenzim kateşol oksidaz, peroksidaz, esteraz, fosfoglukomutaz, asit fosfataz, Grape, electrophoresis, izoenzym, catechol oxidase, peroxidase, esterase, phosphoglucomutase, acid phosphatase
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜRKİYE'DE YETİŞTİRİLEN BAZI ÇAVUŞ UZUMU TİPLERİNİN ELEKTROFOREZ YÖNTEMİ İLE TANIMLANMALARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Mikail ÇALIŞKAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Y.Sabit AGAOGLU 1997, Sayfa: 61 Jüri: Prof.Dr. Y.Sabit Ağaoğlu Prof.Dr.Ertan Üter Doç.Dr.Birhan Marasah Araştırmada Türkiye'de Çavuş üzüm çeşidi adı altında yetiştiriciliği yapılan 21 Çavuş üzümü tipi veya sinonimleri arasındaki genetik farklılıklar, izoenzim bant desenlerinin çıkarılmasıyla belirlenmeye çalışılmıştır. Enzim kaynağı olarak aktif büyüme evresinde olan ve yüksek enzim aktivasyonuna sahip genç yapraklar kullanılmıştır. Dikey poliakrilamid jel elektrofez tekniği ile Kateşol oksidaz (CO), Peroksidaz (PER), Esteraz (EST), Fosfoglukomutaz (PGM) ve Asit Fosfataz (AcPH) izoenzim bant desenleri elde edilmiştir. Araştırma sonucunda AcPH ve PGM izoenzimlerinin CO, EST ve PER izoenzimlerinden daha az polimorfik bant sayısına sahip oldukları bulunmuştur. Tipler arasındaki farklılıkların teşhisi amacıyla esas olarak CO, PER ve EST izoenzimlerinden yararlanılabileceği belirlenmiştir. Kullanılan 5 enzim sistemi yardımıyla Pembe Çavuş (16) ve Pembe Çavuş (48) tipleri hariç, 19 tipin kullanılan enzimler bakımından farklı bant desenlerine sahip oldukları tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis A RESEARCH ON IDENTIFICATION OF SOME DIFFERENT TYPES OF ÇAVUŞ CV. GROWN IN TURKEY USING GEL ELECTROPHORESIS Mikail ÇALIŞKAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Prof.Dr. Y.Sabit AGAOGLU 1997, Page: 61 Jury: Prof.Dr. Y.Sabit AGAOGLU Prof.Dr.Ertan Üter Ass.Prof.Dr.Birhan Marasah Genetic differences among 21 types or synonymous of Çavuş grape which are known as Çavuş variety in Turkey were investigated by using isoenzyme banding patterns. The young leaves in active growing stage with high enzyme activity were used as enzyme source. Isoenzyme banding patterns of Catechol oxidase (CO), Peroxidase (PER), Esterase (EST), Fosfoglucomutase (PGM) and Acid Phosphatase (AcPH) were obtained by polyacrylamide gel electrophorezis technique. As a result of this experiment, it was found that AcPH and PGM isoenzymes had lower numbers of polymorfic bands than CO, EST and PER isoenzymes. CO, PER and EST isoenzymes were determined as essential useful enzymes to determine the differences among the types. All observed types except Pembe Çavuş (16) and Pembe Çavuş (48) showed different banding patterns in five different enzyme systems.