Sınıf öğretmeni adaylarının öz yeterlik düzeylerinin algıladıkları bireysel değerler üzerindeki yordayıcı ilişkinin incelenmesi
The investigation of predictive effect of primary school teacher candidates' self efficacy levels on their perceived i̇ndividual values
  1. Tez No: 583190
  2. Yazar: TÜRKAN ÖZGÜR BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP BAŞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz yeterlik, bireysel değerler, sınıf öğretmeni adayı, Self efficacy, Individual values, Primary school teacher candidates
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu çalışmada, sınıf öğretmeni adaylarının öz yeterlik düzeylerinin algıladıkları bireysel değerler üzerindeki yordayıcı ilişkininin incelenmesi ve cinsiyet, mezun olunan lise türü ve öğrenim görülen sınıfa göre farklılık olup olmadığını ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırma, nicel araştırma yaklaşımları içerisinde yer alan ilişkisel tarama deseni temel alınarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Muallim Rıfat ve Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir eğitim fakültelerinde öğrenim gören 213 kadın ve 118 erkek olmak üzere toplam 331 öğretmen adayının gönüllülük esasına göre belirlenmesiyle oluşturulmuştur. Araştırmada veri toplamak amacıyla Öğretmen Öz Yeterlik Ölçeği ve Bireysel Değerler Ölçeği kullanılmıştır. İlişkisel desende tasarlanan bu araştırmada değişkenlerden elde edilen korelasyonun yönünü belirlemek amacıyla Öğretmen Öz Yeterliği bağımsız, Bireysel Değerler ise bağımlı değişken olarak belirlenmiştir. Bulgular:Verilerin analizi sonucunda elde edilen bulgular incelendiğinde sınıf öğretmeni adaylarının genel öz yeterlik ve bireysel değer algılarının yüksek düzeyde olduğu saptanmıştır. Sınıf öğretmeni adaylarının öz yeterlik ve bireysel değer algıları arasındaki yordayıcı ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılan korelasyon analizi sonucunda ise sınıf öğretmeni adaylarının genel öz yeterlik algısı ile bireysel değerleri arasında anlamlı, pozitif yönde ve orta düzeyde bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Regresyon analizi bulgularına göre sınıf öğretmeni adaylarının sınıf yönetimi ve öğretimsel stratejilerde yeterliğinin artması adayların bireysel değerlerinden sorumluluk ve disiplini, öğrenci katılımında yeterlik düzeylerinin artması adayların bireysel değerlerinden dürüstlük ve paylaşımı, sınıf yönetiminde yeterlik düzeylerinin artması adayların bireysel değerlerinden saygı ve doğruluğu, öğrenci katılımında yeterlik düzeylerinin artması da adayların bireysel değerlerinden paylaşım ve saygıyı arttırmaktadır. Sonuç:Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının bireysel değerler ile öz yeterlik algıları arasında anlamlı ilişkiler olduğu saptanmıştır. Sınıf öğretmeni adaylarının öz yeterlik düzeylerinin bireysel değerlere ilişkin yordandığı regresyon analizi sonuçlarına göre sınıf öğretmeni adaylarının bireysel değerlerinin, öz yeterlik ilişkisini yordayan önemli bir değişken olduğu doğrulanmaktadır. Öğretmen adaylarının öz yeterliklerinin dikkate alınmasının onların bireysel değerlerini artıracağı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study was to investigate predictive effects of primary school teacher candidates' self-efficacy levels on their perceived individual values and to find out if there are differences according to gender, the type of graduated high school, and the student class standing. Method: This research was carried out on the basis of relational screening design in quantitative research. The sample of the study was formed by the determination of the 331 prospective teachers (213 female and 118 male) studying in the faculty of education at Kilis 7 Aralık University and Atatürk University based on the voluntariness of the teacher candidates. Teacher Self Efficacy Scale and Individual Values Scale were used to collect the data. In this relational pattern study, the teacher self-efficacy was defined as the independent variable and the individual values as the dependent variable in order to determine the direction of the correlation obtained from the variables. Results: According to the results of the study, it was found that the general self efficacy and individual value perceptions of primary school teacher candidates were high. As a result of the correlation analysis conducted to determine the relationship between the teacher candidates' perceived individual values and their self efficacy perceptions, it was determined that there was a significant, positive, and intermediate relationship between the general self efficacy perceptions and individual values of the primary school teacher candidates. According to the results of regression analysis, the rise in the competence of the teacher candidates' classroom management and instructional strategies increased their responsibility and discipline values. Increasing the level of competence in student participation also increased the values of honesty and sharing. The teacher candidates' respect and righteousness values increased as a result of the rise of their competency level of classroom management. In addition, the candidates' competency level of student participation increased their values of sharing and respect. Conclusion: As a result of this research, it was found that there was a significant relationship between the individual values and self efficacy perceptions of teacher candidates. The regression analysis confirmed that the teacher candidates' individual values were an important variable that predicts self efficacy relationship. It was determined that taking the self-efficacy of teacher candidates into consideration would increase their level of individual values.