Çalışma yaşamında duygusal zeka ile mesleki tükenmişlik eğilimi arasındaki ilişkiye yönelik bir araştırma
A study towards relationship between emotional intelligence and occupational burnout tendency in worklife
  1. Tez No: 583189
  2. Yazar: BEREN SEYMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Tükenmişlik, Sağlık Çalışanları, Emotional Intelligence, Burnout, Health workers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
İş hayatında başarılı olabilmek için yapılan araştırmalar, kişilerin sahip oldukları entelektüel zekanın (IQ) başarıya ulaşmada tek başına yeterli olmadığını, duygusal zekalarının da iş hayatında başarıyı getirmede oldukça önemli olduğunu göstermektedir. Duygusal zeka düzeyi yüksek olan çalışanların bulunduğu iş yerlerinde pozitif ortamlar oluşmaktadır. Tükenmişlik ise duygusal zekanın tam tersi bir şekilde çalışma hayatını negatif yönde etkilemekte ve çalışanların performanslarını düşürmektedir. Eğer önlem alınmaz ve çözüm bulunamaz ise hem maddi hem de manevi birçok kayba neden olmaktadır. Bu kapsamda yapılan bu çalışmanın amacı, kamu sağlık çalışanlarının, duygusal zeka boyutları ile mesleki tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Duygusal zekanın geliştirilebilir olma özelliği dikkate alındığında, psikolojik güçlendirme ve yaşam kalitesinin artışı ile tükenmişliğin önlenmesi yönünde olumlu katkılar ortaya konulabilecektir. Çalışmanın amacına yönelik olarak Manisa il merkezinde bulunan kamu hastanelerinde görevli sağlık çalışanları kapsamında bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Schutte Duygusal Zeka Ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği'nden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulguların analiz edilmesi ile duygusal zeka ve tükenmişlik alt boyutları arasındaki ilişki düzeyleri demografik değişkenler dikkate alınarak yorumlanmıştır. Sağlık çalışanlarının duygusal zeka ve mesleki tükenmişlik arasındaki ilişki düzeylerinde medeni durum açısından anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Ancak çalışanların cinsiyetlerine göre tükenmişlik seviyelerinin duyarsızlaşma alt boyutunda, erkeklerde kadınlardan daha anlamlı bir sonuç elde edilmiştir. Bununla birlikte doktorlarda iyimserlik boyutunun puan ortalamasının diğer sağlık çalışanlarına göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The investigations made for reaching success in business life, shows that people's intellectual intelligence is not enough on its own, their emotional intelligences are quite important to bring success as well. Positive environments are occurred in the workplaces where employees who have high emotional intelligence level, work in. On the other hand the burnout affects to the working life in a negative way on the contrary of the emotional intelligence. It decreases employee's performances. If any precautions are not taken or can not be found any solution, it will cause both material and moral losses. In previous studies regarding emotional intelligence, there were quite limited number of studies implemented in public sector. Within this scope; the objective of the this study is to determine the correlation between emotional intelligence levels and the occupational burnout tendencies of the public health workers. Considering the emotional intelligence is improvable, positive contributions can be presented in the direction of precaution of burnout with psychological strengthening and enhancement of the life quality. A study has been carried out in scope of the health workers who works in the public hospitals where are in city center of Manisa. Schutte emotional intelligence scale and Maslach burnout scale are used in the investigation. Considering demographic variables the relationship levels between emotional intelligence and burnout subscales have been interpreted by analysing the findings that is obtained at the end of the investigation. In terms of marital status, understandable variations can not be found in relationship levels between emotional intelligence and occupational burnout of the health workers. Nevertheless, at the lower subscale of the depersonalisation, more understandable results were obtained for men than women, according to gender of the employees. However, at the scale of the optimism, doctors have meaningfully higher point average in comparison with the other health workers.