Power struggle in Shakespeare and his contemporary rewritings
Shakespeare ve yeniden yazımlarındaki güç mücadeleleri
  1. Tez No: 583195
  2. Yazar: AYLİN SAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CHARLES DANIEL SABATOS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kral Lear, Fırtına, güç, otorite, Dunbar, Hag-Seed, söylem, panopticon, surveillance, King Lear, The Tempest, power, authority, Dunbar, Hag-Seed, discourse, panopticon, surveillance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma, Shakespeare oyunlarındaki, özellikle Kral Lear ve Fırtına'daki, güç mücadelelerine odaklanmaktadır. Modern tekrar yazımları olan Dunbar ve Hag-Seed adlı eserler orijinal eserlerle aynı olay örgüsüne fakat farklı koşullar ve mekanlara sahiptir. Onlara benzer şekilde, modern koşullardaki güç mücadelelerini içermektedirler. Bundan dolayı, güç kavramını analiz edebilmek ve karakterler üzerindeki etkisini görebilmek için, Foucauldian bir bakış açısı uygulanacaktır. Shakespeare oyunlarının 16. ve 17. yy söylemiyle yazıldığını göz önünde bulundurarak, bu metinler ilk olarak söylemleri ve bağlamları açısından incelenecektir. Bunun yanı sıra, gücün ve disiplinin kullanılması ve bunların yüzyıllar içerisindeki geçirdiği değişimler yukarıda bahsedilen dört eserin yardımıyla örneklendirilecektir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the power struggles in Shakespearean plays, particularly in King Lear and The Tempest. Their rewritings Dunbar by St. Aubyn and Hag-Seed by Atwood share the same plots with different circumstances and settings. Similarly, they contain power struggles seen in contemporary settings. Therefore, to be able to analyse power, and see its effects on the characters, a Foucauldian perspective is going to be practiced. Keeping the fact that Shakespeare plays were written in the 16th and 17th century England in mind, they are going to be studied in terms of their discourse and context initially. Besides, the exercise of power and discipline and its transformation throughout the centuries are going to be exemplified with the help of the four works mentioned above.