Shakespeare'in kadın karakterlerindeki güç ve iktidar hırsının Lady Macbeth ve Kleopatra örnekleri üzerinden incelenmesi
An examination of power and the ambition for authority in Shakespeare's female characters through the examples of Lady Macbeth and Cleopatra
  1. Tez No: 993516
  2. Yazar: JİYANDA TURALİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Shakespeare, Lady Macbeth, Kleopatra, Foucault, İktidar, Butler, Toplumsal Cinsiyet, Shakespeare, Lady Macbeth, Cleopatra, Foucault, Power, Butler, Gender
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
Özet
Bu çalışma, William Shakespeare'in Macbeth ve Antonius ve Kleopatra oyunlarında Lady Macbeth ve Kleopatra'nın iktidar ve güç arayışlarını incelemektedir. Erkek egemen bir dünyada bu iki kadının iktidara ulaşma stratejileri, Michel Foucault'nun iktidar ve söylem kuramı ile Judith Butler'ın toplumsal cinsiyetin performatifliği teorisi çerçevesinde analiz edilmektedir. İlk bölümde, iktidar ve güç kavramlarına genel bir bakış ele alındıktan sonra Foucault'nun iktidarın baskıyla değil, söylem ve beden politikalarıyla işlediği görüşü ve Butler'ın toplumsal cinsiyetin biyolojik değil, toplumsal olarak inşa edilen bir performans olduğu teorisi ele alınmaktadır. İkinci bölümde Shakespeare oyunlarına iktidar perspektifinden genel bir bakış ve dönemin kadın ve toplumsal cinsiyet normları değerlendirilmektedir. Üçüncü bölümde, Lady Macbeth'in eril iktidar söylemini benimseyerek güç arayışına girişi incelenmektedir.“Gelin, alın benden kadınlığımı”repliği, onun toplumsal cinsiyet rollerini aşma çabasını simgelerken, bu süreç psikolojik çöküşüne yol açar. Lady Macbeth'in mücadelesi, Foucault'nun iktidar mekanizmaları ve Butler'ın toplumsal cinsiyet performansı bağlamında değerlendirilmektedir. Dördüncü bölümde, Kleopatra'nın politik zekası ve cinselliğini iktidar aracı olarak kullanma biçimi analiz edilmektedir. Lady Macbeth'in aksine, Kleopatra kadınlığını bir güç performansına dönüştürerek iktidarını sürdürür. Ölüm sahnesi, onun hala kontrolü elinde tuttuğu bir güç gösterisi olarak okunmaktadır. Kleopatra'nın stratejileri, Foucault ve Butler'ın kuramları çerçevesinde çözümlenmektedir. Sonuç olarak, Lady Macbeth ve Kleopatra'nın farklı iktidar stratejileri, Shakespeare'in kadın karakterleri üzerinden toplumsal cinsiyet ve güç ilişkilerine yönelik eleştirisini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, Shakespeare'in kadın karakterleri aracılığıyla iktidar ve toplumsal cinsiyet normlarına getirdiği eleştiriyi ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the power and ambition of Lady Macbeth and Cleopatra in William Shakespeare's Macbeth and Antony and Cleopatra. In a male-dominated world, the strategies these two women use to gain power are analyzed through Michel Foucault's theory of power and discourse and Judith Butler's theory of gender performativity. In the first section, after a general overview of the concepts of power and authority, Foucault's view that power operates not through repression but through discourse and body politics, and Butler's theory that gender is not biological but a socially constructed performance are discussed. The second section provides a general overview of Shakespeare's plays from a power perspective and evaluates the gender norms and expectations of the period. The third section examines Lady Macbeth's pursuit of power by adopting the discourse of patriarchal authority. Her line“Come, unsex me here”symbolizes her attempt to transcend gender roles, a process that leads to her psychological downfall. Lady Macbeth's struggle is evaluated within the frameworks of Foucault's mechanisms of power and Butler's concept of gender performativity. In the fourth section, Cleopatra's use of political intelligence and sexuality as tools of power is analyzed. Unlike Lady Macbeth, Cleopatra maintains her power by transforming her femininity into a performance of strength. Her death scene is interpreted as a demonstration of power in which she still retains control. Cleopatra's strategies are examined through the theoretical lenses of Foucault and Butler. In conclusion, Lady Macbeth and Cleopatra's differing power strategies reveal Shakespeare's critique of gender and power relations. This study highlights how Shakespeare challenges traditional notions of authority and gender through his female characters.