Devlet memurlarının disiplin sorumluluğu
Disciplinary liability of civil servants
- Tez No: 583203
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TEVFİK SÖNMEZ KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kamu hizmeti, disiplin, devlet memuru, disiplin soruşturması, disiplin suçu, disiplin cezası, Public service, discipline, civil servant, disciplinary proceeding, disciplinary actions, disciplinary punishment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Devlet memurları, sahip oldukları statü sebebiyle bazı yükümlülüklere tabidir. Bu yükümlülüklerden biri olan disiplin sorumluluğu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda düzenlenmiştir. Anılan kanun, disiplin cezaları bakımından kademeli bir sistem benimsemiştir. Bu kademeli sistemde disiplin cezaları, işlenen disiplin suçlarının şiddetine göre verilmektedir. Disiplin cezaları, kamu hizmetlerinin gereği gibi ifası için olmazsa olmaz niteliktedir. Bu çalışmada, devlet memuru ve disiplin kavramları, disiplinin işlevleri, disiplin ve kamu hizmeti arasındaki ilişki, disiplin soruşturması, disiplin cezaları, disiplin cezalarının hukuki niteliği ve disiplin cezalarına karşı başvuru yolları detaylı bir şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Civil servants are subjected some liabilites in consequence of their statutes. Disciplinary liability, one of these liabilities, is embodied in Civil Servants Law no. 657. Mentioned Law, embraces a gradual system in terms of disciplinary punishments. In this gradual system, disciplinary punishments are inflicted according to the quantity of the disciplinary actions. Disciplinary punishments are indispensable for holding of the public services properly. Concepts of civil servant and discipline, functions of discipline, relationship among the discipline and public service, disciplinary proceeding, disciplinary punishments, legal characteristics of disciplinary punishments and remedies against the disciplinary punishments were scrutinized in this study.