Fotoğrafın gelişim süreci ve modern resim
Development of photography and modern painting
- Tez No: 583207
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Camera Obscura, Fotoğraf Tarihi, Resim Fotoğraf İlişkisi, Avangard, Modernizm, Postmodern Yaklaşımlar, Camera Obscura, History of Photography, Relation of Art And Photography, Avangarde, Modernism, Postmodernism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu tez çalışmasında, fotoğrafın henüz var olmadan önce ışık yoluyla elde edilen görüntünün yüzey üzerine sabitlenene kadarki gelişimiyle birlikte, ampirik bir fenomen olduğunun üzerinde durulmuştur. Yüzey üzerine sabitlenen görüntü sonrasında ise fotoğrafın gelişim süreci tarihsel, teknik ve kavramsal açıdan ele alınmıştır. Teknik anlamda gelişen fotoğrafın 19.yüzyıl dönemindeki değişen toplumsal ve sosyal yapısı üzerinden sanata olan etkisi incelenmiştir.“Fotoğraf resim sanatını nasıl etkiledi”,“resim sanatı neye evrildi”,“fotoğrafla resmin ilişkisi, benzerliği ve ayrı durduğu noktalar nedir”,“fotoğrafla resmin ortak kaygıları nelerdir”gibi sorulara akademik araştırma yöntemleriyle cevaplar aranmıştır. Fotoğrafın, aygıtın varoluşuyla birlikte bu etkenler üzerinden resim sanatına dahil oluş süreci ve resim sanatıyla ilişkisi detaylıca incelenmiştir. Fotoğrafın resim sanatına dahil oluşuyla birlikte güçlenen anlamlar ve anlatım biçimleri üzerinden özellikle Avangard dönem ve sonrası irdelenmiştir. Sanatın alışılmış anlamını sorgulayan, sanatı zaman zaman reddeden Avangard dönemdeki fotoğraf kullanımı resim sanatına yeni bir yön kazandırmıştır. Bu noktada resim ve fotoğraftaki görme biçimleri, göstergeleri, amaçları doğrultusunda veri taraması yapılmıştır. Bununla birlikte fotoğrafın sanata olan katkısı düşünsel ve kavramsal olarak irdelenmiştir. Son bölümde de, Postmodern süreçten günümüze kadarki evrede fotoğrafta bazı fotoğraf sanatçıları tarafından yeniden canlandırılan resimler ve resimde referans noktası olarak kullanılan fotoğraflar üzerinden örnekler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
After the image fixed on the surface, the development process of the photograph is discussed by means of historical, technical and conceptual terms. The effect of the technically developing photograph on the art through the changing social conditions and structure in the 19th century was also examined. Academic research methods were used to answer questions such as“How did photography affect the art of painting?”,“What has the art of painting evolved to?”,“What are the relationship, similarity, and differences between photography and painting?”,“What are the common concerns of photography and painting?”. With the existence of the device, the process of inclusion of photography in the art of painting and their relationship examined in detail. Especially the Avant-garde period and after. The use of photography in the Avant-garde period, which questioned the usual meaning of art and rejected it from time to time, gave a new direction to the art of painting. Photographs have concerns of being like paintings, has begun to see in paintings which made after the 1960's paintings with photographic concerns. Relations were established through this fact. At this point, the data were searched with the visual forms, indicators, and purposes in the pictures and photographs. In addition, the contribution of photography to art has been examined both intellectually and conceptually. In the last chapter, the paintings that are revived by some photographers as the photographic form displayed from the postmodern period to the present day and the examples used as reference points are presented.