Seyfuddîn el-Amidî'nin Ebkâru'l-Efkâr fî Usûli'd-din eserinde mezheplerin tasnifi
The classification of sectors in Seyfuddin al-Ammid's Ebkâru'l-Efkâr fî Usûli'd
  1. Tez No: 583233
  2. Yazar: ÜZEYİR GEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİN AHMETOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Âmidî, Kelâm, 73 Fırka Hadisi, Fırka Tasnifi, Âmidî, Kalam, 73 Society's Tradition, Society Classification
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Seyfuddin el-Âmidî (ö.631/1233), İslâm düşünce tarihinde yaşadığı asra damga vuran önemli düşünürlerinden birisidir. Âmidî, Kelâm, felsefe, mantık gibi değişik ilimlerde yazdığı eserler ile kendi döneminde dahi tanınmış, bu nedenle onun eserleri sonraki dönemlere ışık tutmuştur. Âmidî'nin kelâm ilmîni konu edindiği Ebkâru'l-Efkâr fî Usûli'd-Dîn adlı eserinde yapmış olduğu itikâdî fırka tasnifi, bu tasnifin genel özellikleri ve diğer tasnif sistemlerinden farklı ve ayrıcalıklı yönlerine yer verilen bu çalışmamızda Âmidî'nin yapmış olduğu tasnifin daha sonraki dönemlerdeki etkilerinin bıraktığı izler takip edilerek onun fırka tasnifçiliğindeki ve bilhassa da Eş'arî fırka tasnifçiliğindeki yeri tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Seyfuddin al-Âmidî (d.631 / 1233) is one of the most important thinkers in the history of Islamic thought. He was known even in his own time with his works written in various sciences such as Âmidî, Kalam, philosophy and logic. Therefore, his works shed light on later periods. The classification of itikâdî in his work entitled Ebkâru'l-Efkâr fî Usûli'd-Dîn where Âmidî is the subject of theological science, and the general characteristics of this classification and the different features and privileged aspects of this classification are given. It was tried to determine its place in the classification and especially in Eş'arî classification.