Fokal kortikal displaziye bağlı epilepsisi olanlarda preoperatif klinik ve görüntüleme bulgularının elektrofizyolojik bulgularla korelasyonunun araştırılması
Investigation of the correlation of preoperative clinical and imaging findings with electrophysiological findings in patients with epilepsy due to focal cortical dysplasia
- Tez No: 583258
- Danışmanlar: PROF. DR. SEHER NAZ YENİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Fokal kortikal displazi, epilepsi cerrahisi, EEG, patolojik subtipler, preoperatif değerlendirmeler, Focal cortical dysplasia, epilepsy surgery, EEG, pathological subtypes, preoperative evaluation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektronörofizyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Epilepsi cerrahisi geçiren, patolojik olarak fokal kortikal displazi(FKD) olduğu kanıtlanan hastaların skalp EEG'leri retrospektif olarak değerlendirildi. Farklı patolojik alt tiplerde EEG bulgularını sınıflandırmak ve tartışmak amaçlandı. Yöntem: Çalışmaya İstanbul Tıp Fakültesi'nde 1999-2017 yılları arasında ameliyat edilen 19 dirençli epilepsi hastası alındı. Demografik veriler, skalp video EEG ve invaziv EEG'ler gibi preoperatif testler retrospektif olarak değerlendirildi. Postoperatif sonuçlar Engel sınıflamasına göre değerlendirildi. Bulgular: Hastaların %36,8'i (n=7) kadındı. Ortalama yaş 21,89±14,64 yıldı. Hastaların %36,8'i (n=7) tip Ia, %21,1'i (n=4) tip Ib, %21,1'i (n=4) tip IIa, %15,7'si (n=3) tip IIb ve %5,3'ü (n=1) tip IIIa FKD tipinde bulundu. Tip I FKD %57,9 (n=11), tip II FKD %36,8 (n=7) ve tip III FKD %5,3 (n=1) olarak saptandı. Skalp EEG'de, hastaların %31,6'sında (n=6, Tip I=3, Tip II=3) ritmik epileptiform aktivite (RED) görüldü. Fokal diken aktivitesi olan hastaların %37,5'i (n=3) tip I, %50'si (n=4) tip II, %12,5'i (n=1) tip III'dü. Bir hastada“Frontal İntermittan Ritmik Aktivite”(FIRDA), birinde“Yavaş Uykuda Elektriksel Status Epileptikus”(ESES), ikisinde“burst supresyon”ve birinde“switch of”bulgusu izlendi. Az sayıda olan hastalar istatistiksel grup oluşturmadı. Sonuç: FKD'de ve FKD tipleri arasında elektrofizyolojik ayırt edici bir özelliğe rastlanılmadı. RED'lerin görülme sıklığı tipler arasında farklılık göstermedi. Lokalize fokal diken sıklığı tip II'de tip I'den daha yüksek bulundu.
Özet (Çeviri)
Objective: The patients who had epilepsy surgery for pathologically proven focal cortical dysplasia (FCD) were retrospectively evaluated for scalp EEG. It is aimed to classify and discuss EEGs findings in different pathological subtypes. Methods: The study included 19 refractory epilepsy patients who underwent surgery between 1999 and 2017 at the Istanbul Faculty of Medicine. Demographic data and preoperative tests such as scalp video EEGs and invasive EEGs were evaluated retrospectively. Postoperative outcomes was evaluated according to the Engel classification. Results: 36.8% of the patients were female The mean age was 21.89 ± 14.64 years. Type Ia in 36.8%, type Ib in 21.1%, type IIa in 21.1%, type IIb in 15.7% and type IIIa FCD in 5.3% was found. Type I was determined as 57.9%, type II was 36.8% and type III FCD was 5.3%. In the scalp EEGs, rhythmic activity was observed in 31.6% (n = 6, Type I = 3, Type II = 3) of the patients. 37.5% (n = 3) of the patients with focal spike activity were type I, 50% (n = 4) were type II, 12.5% (n = 1) were type III. One patient had Frontal Intermittent Rhythmic Activity (FIRDA), one patient had Electrical Status Epilepticus in Slow Sleep (ESES), two patients had“burst suppression”, one patient had“switch of”sign. A small number of patients did not constitute a statistical group. Conclusion: We did not find any distinctive electropyshiologic features in FCD and types of FCD. The incidence of REDs did not differ between types. The frequency of localized focal spikes was higher in type II than type I