The rise of far right in Europe: The case of Greece Spain and Portugal
Avrupa'da aşırı sağın yükselişi: Yunanistan, İspanya ve Portekiz
- Tez No: 583259
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GİZEM ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Aşırı sağ partiler, Akdeniz ülkeleri, Avrupa, seçim sistemleri, milliyetçilik, Far-right parties, Mediterranean countries, Europe, electoral system, nationalism
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Aşırı sağ partiler Avrupa'da 1980'lerden sonra yükselişe geçmişlerdir. Bu yükselişe etkisiz kalan çok az Avrupa ülkesi vardır. Bunlara en güzel örnek, Akdeniz ülkelerinden olan İspanya, Portekiz ve Yunanistan'dır. İspanya ve Portekiz'e bakıldığında, dünyada sağ popülizm ile sonuçlanan işsizlik, yoksulluk oranı ve göç akımına rağmen İber Yarımadası'nda sağ popülizm ve aşırı sağ partilerin yükselişi etkisiz bir şekilde kalmıştır. Bu çalışmanın amacı, İber Yarımadası'nda aşırı sağ partiler zayıf, marjinal hareketler olarak kalırken, Yunanistan'da niçin yükselmektedir sorusunu cevaplamaktır. Aşırı sağ partilerin yükselişi, İspanya, Portekiz ve Yunanistan karşılaştırılarak açıklanacaktır. Üç ülkenin de ortak özellikleri vardır. Yunanistan, İspanya ve Portekiz'le politik, ekonomik ve tarihsel altyapı açısından benzemektedir. Bu benzerliklerin yanı sıra, Yunanistan'da aşırı sağ partilerin oy potansiyeli daha yüksektir. Akdeniz ülkeleri olarak aynı coğrafyaya sahip olmalarına rağmen, küreselleşmenin getirdiği göç ve ekonomik zorluklara karşı farklı bir tutum sergilemektedirler. Yunanistan, İber Yarımadası'ndan daha pozitif ve farklı bir şekilde aşırı sağ partilere yaklaşmaktadır. Bu çalışmada, Yunanistan'daki bu farklılık, İspanya ve Portekiz ile kıyaslanarak açıklanacaktır.
Özet (Çeviri)
The rise of far right-wing parties has emerged mainly after the 1980s. Remarkably few Western European countries remained immune to this rise. The best examples of the countries which are exempt are Spain, Portugal, and Greece, which are located geographically in the same region in the Mediterranean. When Spain and Portugal are analyzed, it can be stated that both countries have been ineffective against right populism despite the unemployment, poverty rate, and migration, which resulted in the emergence of right populism. This study aims to answer why far right-wing has risen in Greece whereas it has remained marginal in Spain and Portugal. Greece in which far right-wing has risen will be compared with Spain and Portugal. There are some common factors in the comparison of the three countries. Greece is the most similar country to Spain and Portugal in terms of politics, economy, history, and culture. Their similarities allow for a meaningful comparison among the three countries (Hartlapp & Leiber, 2010). Also, along with these similarities, the function of far-right parties have high voting potential rather than Spain and Portugal. Although these three Mediterranean countries have the same geographic, political and historical background, as well as the experience of current issues such as immigration and economic hardships resulting from globalization, Greece has a different and positive approach to far-right parties. In this study, the reasons for this difference in Greece will be compared with Spain and Portugal.