Bireysel ses eğitimi dersinin yöresel ağız türü özelliklerine dayalı problemler açısından incelenmesi
İndividualized voice training of lesson is analyzed in terms of problems based on features of local dialect
- Tez No: 583264
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KORKUT ULUDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: bireysel ses eğitimi, ağız, eğitim, mesleki müzik eğitimi, individual voice education, oral, professional music education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Amaç: Bu araştırma, bireysel ses eğitimi dersi sürecinde yaşanabilecek ağız problemlerinin ve bu durumu etkileyen faktörlerin hem lisans düzeyindeki öğrenciler ve müzik öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda tespit edilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Hem nicel hem de nitel araştırma tekniklerinin kullanıldığı bu araştırmanın yöntemi karma desen olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın nicel kısmında 11 farklı üniversitede lisans 3 ve lisans 4 düzeyinde öğrenim gören öğrencilerin konu hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi için“Öğrenci Görüş Belirleme Formu (ÖGBF)”kullanılmıştır. Araştırmanın nitel kısmında ise Kars İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı çeşitli okullarda görev yapan müzik öğretmenlerinin konu hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi için“Odak Grup Görüşmesi Formu”(OGGF) kullanılmıştır. Odak grup görüşmesi beşer kişiden oluşan 3 grup halinde toplam 15 müzik öğretmeninin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kullanılan bu iki form, araştırmacı tarafından uzman görüşleri doğrultusunda hazırlanmıştır. Bulgular: Öğrenci görüş belirleme formundan elde edilen bulgular genel olarak değerlendirildiğinde; bölgesel farklılıklara, üniversitelere ve farklı değişkenlere bağlı olarak önemli verilerin ortaya çıktığı görülmektedir. Öğrencilerin aile, çevre ve ders faktörlerine bağlı olarak konuyla ilgili önemli bulgular elde edilmiştir. Bununla birlikte üç farklı odak grup görüşmesine katılan müzik öğretmenlerinin bireysel ses eğitimi dersinde yaşanabilecek ağız problemleri yönündeki görüşlerinden birbiriyle tutarlı önemli bulgulara ulaşılmıştır. Sonuç: Öğrenci görüşme formu ve odak grup görüşmelerinden elde edilen veriler etraflıca incelendiği zaman katılımcılar arasında tutarlı sonuçların elde edildiği anlaşılmaktadır. Bu sonuçlar içerisinde birbiri ile benzerlik gösteren görüşler; yabancı içerikli şarkıların ağırlıklı olarak söyletilmesi, yabancı içerikli eserlerde telaffuz sorunu ve ağız türü özelliklerine dayalı problemler için çözüm üretici çalışmalara yer verilmemesi şeklinde sıralanabilir
Özet (Çeviri)
Purpose: This research has been conducted to determine the problems which may occur during the individual voice education and the factors that affect this situation in accordance with the views of both university students and music teachers. Method: The method of this research which was used both quantitative and qualitative research techniques have been designed as a mixed design. In the quantitative part of the study, Student Opinion Assessment Form (ÖGBF) has been used in order to determine the views of undergraduate students at 3th and 4th grade at 11 different universities. In the qualitative part of the study, Focus Group Meeting Form (OGGF) has been used in order to determine the views of music teachers who are in duty at the schools belong to Provincial Directorate of National Education of Kars. The focus group interview has been held with the participation of 15 music teachers in three groups. Two forms which were used in the research were prepared by the researcher according to the expert opinions. Findings: When the findings obtained from the student interview form are generally evaluated, it can be seen important data depending on regional differences, universities and different variables. Important data have been acquired depending on the factors of students' family, environment and class. However, important findings have been found consistent with each other in terms of mouth problems of music teachers who participated in three different focus group interviews. Result: When the data obtained from the student interview form and focus group interviews are examined in detail, it is understood that consistent results are obtained among the participants. These results what similar each other can be compiled as singing songs which mainly include foreign language, the problem of pronunciation in foreign content and mouth type problems based on the solution does not include solutions for producer studies.