İlçe milli eğitim müdürlerinin kariyer giriş evresinde yaşadıkları sorunlar ve çözüm yolları (ilk 5 yıl)
Problems and solutions of district national education managers during caree entry phase (first five years)
  1. Tez No: 583268
  2. Yazar: ÖMER YAHŞİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER ÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İlçe millî eğitim müdürleri, kariyer evreleri, kariyer giriş evresinde yaşanan sorunlar, çözüm öneriler, provincial director of national education, career stages, the problems at the beginning of the career, solution proposals
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmada ilçe millî eğitim müdürlerinin kariyer giriş evresinde yaşadıkları sorunlar ve bunlarla ilgili geliştirdikleri çözüm yollarının incelenmesinin amaçlanmıştır. Araştırmada karma yöntem araştırma yaklaşımı kullanılmıştır. Araştırmanın, nicel örneklem grubunu 279 ilçe millî eğitim müdürü oluşturmaktadır. Nicel veri toplama aracı olarak ise araştırmacı tarafından geliştirilen 'Kariyer Giriş Evresi Sorunları' ölçeği kullanılmıştır. Ölçek geliştirme sürecinde alanyazın taraması ve kritik paydaşlarla yapılan odak grup görüşmeleri sonucunda 58 maddeden oluşan madde havuzu ortaya konmuştur. Maddelerin hedef kitlece anlaşılırlığı 60 kişilik pilot uygulama ile test edilmiştir. Uygulama sonunda katılımcılar tarafından anlaşılamayan maddeler çıkarılmıştır. Pilot uygulamanın ardından son hali verilen madde havuzu ile veri toplanarak açımlayıcı faktör analizi ile faktör yapısı oluşturulmuştur. İlçe milli eğitim müdürlerinin kariyer giriş evresinde yaşadıkları sorunları belirlemeye yönelik hazırlanan ölçek, yedi faktörlü 51 maddelik yapıya kavuşmuştur. Nitel veri toplama sürecinde ise 8 odak grup görüşmesine katılan 62 ilçe milli eğitim müdürünün görüşleri incelenmiştir. Nitel veri analizinde içerik analizinden ve betimsel istatistik tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın nitel bulgularında özel hayata yeterli zaman ayıramama, aile- iş çatışması, deneyimsizlikten kaynaklanan yönetimsel sorunlar, mesleğe yönelik hazırlık ve yetiştirme evresinin olmayışı, mesleki gelişimde yaşanan sorunlar, stres, çift kariyerli eşler, örgüt içi iletişim sorunu, çift basamaklı kariyer yaklaşımından kaynaklanan sorunlar ve kariyer platosu hissi bulgularına ulaşılmıştır. Araştırmaya katılan katılımcıların bu sorunlara karşı geliştirdiği çözüm stratejileri ve bu stratejileri etkileyen durumlar da ayrıca ele alınmıştır. Araştırmanın nicel bulgularında ise kariyere giriş evresinde yaşanan sorunlar en çok etkili olan mesleki gelişim değişkenidir. 55 yaş ve üstü katılımcılarda stres sorununun daha düşük olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to examine the problems of the district national education managers in the career entrance phase and the solutions to these problems. For the purposes of the study, a mixed method research approach was used. The quantitative sample of the study is composed of 279 district national education managers.“The Career Entry Phase Problems”scale was used as a quantitative data collection tool which was developed by the researcher. In the scale development process, after the literature review and focus group interviews with critical partners led to an item pool of 58 statements. The draft scale form was conducted with a group of 60 district national education managers. At the end of the pilot scheme, the items were removed which were not understood by the participants. After the pilot application, factor structure was formed by exploratory factor analysis. The scale, which was prepared to determine the problems experienced by the district national education managers during the career entrance phase, has reached to 51 items with seven factors. In the qualitative data collection process, the opinions of 62 district national education managers who participated in 8 focus group interviews were examined. For the qualitative data analysis, content analysis and descriptive statistical techniques were used. In the qualitative part of the research, the inability to devote enough time to private life, the family-work conflict, the administrative problems arising from inexperience, the lack of preparation and training phase for the profession, the problems experienced in professional development, the stress of the couple, the problems of communication within the organization, the problems arising from the double-digit career approach and findings of feeling of career plateau have been reached. The solution strategies and the situations affecting these strategies were also discussed. In the quantitative findings of the study, the problems that they face in their career enterence phase show the professional development variables. Stress problems were found to be lower in participants aged 55 years or older.