Enflasyon ve nominal faiz oranı ilişkisi: Türkiye örneği
Relationship between inflation and nominal interest rates: The case of Turkey
  1. Tez No: 583270
  2. Yazar: TALHA METE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA TORUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Nominal Faiz Oranı, Granger Nedensellik, Türkiye, Inflation, Nominal Interest Rate, Granger Causality, Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Senelerce tartışma konusu olan ve nihayete erdilemeyen sorunların başında gelen faiz mi enflasyonu etkiler yoksa enflasyon mu faizi etkiler sorusunu iki tarafı da savunan gruplar mevcuttur. İktisatçı olmayanların çoğu faizin enflasyonu etkileyeceğini savunmuşlardır. Bu sorunların çözüme kavuşa bilmesi için öncelikle bakmamız gereken konu hangi tür enflasyonla mücadele etmeye çalıştığımızı bilmemiz gerekir. Nominal faiz oranı ile enflasyon oranı arasındaki ilişki, ilk kez 1930 yılında Irving Fisher tarafından ortaya atılmıştır. Fisher etkisi denilen olguya göre; ilgili dönemde nominal faiz oranları, enflasyondaki bir artışla bire bir artmakta fakat reel faiz oranları enflasyondaki artıştan etkilenmemektedir. Yani nominal faiz oranlarıyla beklenen enflasyon reel faiz oranlarını etkilemeksizin birlikte hareket emektedir. Fisher Hipotezinin geçerli olup olmaması ekonomide karar vericiler açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, enflasyon ve nominal faiz arasındaki ilişkinin inceleneceği çalışmamızda söz konusu ilişkinin ülkemiz ekonomisine etkisinin üzerinde özellikle durulacaktır. Bu çerçevede belli bir kavramsal çerçeve dahilinde genel literatür taraması yapıldıktan sonra merkez bankalarının para politikası üzerinde durularak merkez bankalarınca kullanılan araçlar ile enflasyon, nominal faiz ve para değerinin birbirleriyle karşılıklı etkileri incelenecektir.
Özet (Çeviri)
There are groups that advocate both the question of whether the interest rate affects the inflation or the inflation affects the interest rate, which does not come to an end for years. Many non economists argued that interest would affect inflation. In order for these problems to be solved, the first thing to look for is to know what kind of inflation we are trying to struggle. The relationship between the nominal interest rate and the inflation rate was first proposed by Irving Fisher in 1930. According to the phenomenon called Fisher effect; in the related period, nominal interest rates are increased by an increase in inflation, but real interest rates are not affected by the increase in inflation. In other words, the expected inflation with nominal interest rates is in the labor movement without affecting the real interest rates The validity of the Fisher Hypothesis is important for decision makers in the economy. In this study which will examine the relationship between inflation and nominal interest, the effect of this relationship on the economy of our country will be emphasized. After a general review of the literature within a certain conceptual framework, the monetary policy of central banks will be emphasized and the effects of inflation, nominal interest and money value on the instruments used by central banks will be examined.