Exploration of identity in Chimamanda Ngozi Adichie's Purple Hibiscus, Half of A Yellow Sun, and Americanah
Chimamanda Ngozi Adichie'nin Purple Hibiscus, Half of A Yellow Sun and Americanah eserlerinde kimlik tanımı
- Tez No: 583295
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ EDİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, American Culture and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Chimamanda Ngozi Adichie, Identity, African-American
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma; post-kolonyalist bir yaklaşımla kimlik arayışını tanımlayacak ve romanlarının çoğunda kimlik arayışını birincil tema olarak kullanan Afrikalı-Amerikalı bir yazara ışık tutacaktır. Yapılan bu çalışma; Chimamanda Ngozi Adichie'nin üç romanının incelemesidir ve çalışma ana kadın karakterlerin çatışmalarda içinde yaşadıkları toplumları ile mücadele eden bir kadın kimliği inşa etmek için ne şekilde savaştıklarını ve bu mücadelenin kadınların kendi gelişimlerini nasıl etkilediğini inceleyecektir. Bu tez, Adichie'nin eserlerindeki kadın karakterlere ve bu kadın karakterlerin kimlik oluşturmalarına vurgu yapacak ve post-sömürgeci bireyselliklerini nasıl bulduklarını belirleyecektir. Kimlik tanımı bu tezde üç romanda da sıkça kullanılan bir temadır. Bu tezde incelenecek olan Chimamanda Ngozi Adichie'nin romanları ve ana kadın karakterleri; Purple Hibiscus (2003) da Kambili, Americanah (2013) daki Ifemelu ve Half of a Yellow Sun (2014) daki Olanna Ozobia (2014) dır. Bu romanlardaki kadın karakterler yaşadıkları toplumlarında kadın olarak kim olduklarını bulmaya çalışmakla ilgilidirler. Bu üç romanın ana karakterleri, çağdaş kültürlerinde çeşitli tarafları geçen akıllı, güçlü ve özerk genç kadınlar olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca, ırksal farklılıklar ve ataerkillik zorlukları gibi sosyal baskıların göç yoluyla nasıl gerçekleştiği anlatılmıştır. Onlar kendilerine ―Ben kimim?‖, ―ben neyim?‖ gibi sorular sorarak kendi dünyaları ve dış dünyadaki yerlerini ve kimliklerini tespit etmeye çalışırlar. Anahtar Kelimeler : Chimamanda Ngozi Adichie, Kimlik, Afrikalı-Amerikalı
Özet (Çeviri)
The present thesis will attempt to explore identity from the approach of a post-colonialist perspective and shed light on an African-American writer who used identity as a primary theme in most of her novels. This present study is the analysis of Chimamanda Ngozi Adichie's three books and the study will describe how the main female characters in all of these fights to construct her identity as a woman struggling with her current society, and how this affects her growth of selfhood. This thesis will emphasis on female characters in Adichie's works to establish their identity and determine how they found their postcolonial individuality. Identity is a frequent theme throughout the three novels that will be explored in this thesis. In this thesis, Chimamanda Ngozi Adichie's novels and main women characters that will be examined are Kambili in Purple Hibiscus (2003), Ifemelu in Americanah (2013) and Olanna Ozobia in Half of a Yellow Sun (2014). The female characters in these novels relate in that they are all trying to find out who they are as women in their current societies. The central characters in these three novels have described as smart, powerful, and autonomous young women who cross beyond desires in their contemporary culture. Furthermore, how social pressures like those that racial differences and patriarchy difficulties have performed through immigration described. They ask themselves some questions like ‗who am I?', ‗what am I?' to discover their place in this world, and create a room for themselves both on the inside and the outside.