Rootless trees and wingless bees: An exploration of migrant identity, home, nostalgia and trauma in the Island of Missing Trees and The Beekeeper of Aleppo
Köksüz ağaçlar ve kanatsız arılar: Kayıp Ağaçlar Adası ve Halep Arıcısı'nda göçmen kı̇mlı̇ğı̇, yuva, nostaljı̇ ve travma üzerı̇ne bı̇r inceleme
  1. Tez No: 849058
  2. Yazar: ÜMİT CONTUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Kimlik, Yuva, Nostalji, Travma, Göçmen Tecrübeleri, The Island of Missing Trees, Elif Shafak, The Beekeeper of Aleppo, Christy Lefteri, Migration, Identity, Home, Nostalgia, Trauma, Migrant Experiences, The Island of Missing Trees, Elif Shafak, The Beekeeper of Aleppo, Christy Lefteri
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışma Elif Shafak'ın Kayıp Ağaçlar Adası (2021) ve Christy Lefteri'nin Halep Arıcısı (2019) romanlarındaki kimlik, yuva, nostalji ve travmanın zorunlu göç olgusu ile karşılıklı etkileşimlerini incelemektedir. Tarihte toplumları hep derinden etkilemiş olan ve günümüzde de vesayet savaşları, sivil kargaşalar, iklim krizi, açlık ve yoksulluk gibi nedenlerle önemini şiddetli bir şekilde hissettiren göç meselesine roman karakterlerinin bireysel ve içsel yolculukları takip edilerek bütüncül bir bakış açısı ile yaklaşılmıştır. İncelenen romanlar göç sürecinin farklı aşamalarına odaklandığı için birbirini tamamlar niteliktedir. Bu sayede, iki romanın analizi tezin incelediği alanlarda bir yandan ortak noktaların ortaya konulmasını diğer yandan da bu farklılıkların irdelenebilmesini sağlamıştır. Sonuç olarak, bu tez göçmen kimliklerinin akışkan, değişken ve çoklu bir yapıya sahip olduğu sonucuna ulaşmıştır. Kimlik ile yakından bağlantılı olan yuva kavramının ise göçmenlerin ilk kayıplarından biri olduğu ortaya konulmuştur. Göçmen kimliğindeki muğlaklığın yuva kavramı için de geçerli olduğu görülmüştür. Yuvanın duvar ve çatı gibi fiziksel materyalleri aşan bir anlamı olduğu, içerisine aile bireylerini, aile ilişkilerini, güvenlik hissini, tanıdık nesneleri, yüzleri, sesleri ve kokuları alan çok katmanlı bir kavram olduğu tartışılmıştır. Ayrıca nostalji kavramının göçmenler için hem iyileştirici hem de tutsak edici bir etkiye sahip olabileceği görülmüştür. İster gönüllü ister zorunlu olsun göç tecrübesinin çeşitli zorlukları olduğu; göçmenlerin bu zorlukları hayatları boyunca omuzlarında bir yük olarak taşıdıkları anlaşılmıştır. Bunun sonucunda göçmen içsel bir boşluk ve eksiklikle baş etmek durumunda kalmıştır. Bütün bunların ışığında, mültecileri misafir eden toplumların da iç gözlemsel bir yaklaşımla bu tezde tartışmaya açılan konuları tekrardan değerlendirmesi gerektiğine vurgu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the interactions of identity, home, nostalgia, and trauma with the phenomenon of forced migration in Elif Shafak's The Island of Missing Trees (2021) and Christy Lefteri's The Beekeeper of Aleppo (2019). The issue of migration, which has always profoundly affected societies in history and which is still deeply felt today due to reasons such as proxy wars, civil unrest, the climate crisis, hunger, and poverty, has been approached from a holistic perspective by following the individual and inner journeys of the novel characters. The novels analyzed complement each other as they focus on different stages of the migration process. In this way, the analysis of the two novels has enabled the thesis to reveal commonalities in the areas analyzed while examining these differences simultaneously. As a result, this thesis concludes that migrant identities are fluid, changing, and multiple. It has been revealed that the concept of home, which is closely linked to identity, is one of the first casualties of migrants. It has been observed that the ambiguity in migrant identity is also valid for the concept of home. This thesis also discusses that home has a meaning that transcends physical materials such as walls and roofs and is a multi-layered concept that includes family members, family relationships, a sense of security, familiar objects, faces, sounds, and smells. It was also observed that nostalgia can have both a healing and a trapping effect on migrants. It has been recognized that the experience of migration, whether voluntary or forced, has various difficulties and that migrants carry these difficulties as a burden on their shoulders throughout their lives. As a result, the migrant has to cope with inner emptiness and incompleteness. In light of all this, it is emphasized that societies hosting refugees should also re-evaluate the issues discussed in this thesis with an introspective approach.