Technology utilization in teaching vocabulary at tertiary level
Üniversite düzeyinde kelime öğretiminde teknoloji kullanımı
- Tez No: 583360
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY ALAGÖZLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: web-tabanlı corpus, öğrenen özerkliği, e-öğrenmeye hazırbulunuşluk, kelime öğrenme stratejileri, kelime dağarcığı, dil öğrenimi, web-based corpus, learner autonomy, e-learning readiness, vocabulary learning strategies, vocabulary size, language learning
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu araştırmanın amacı web-tabanlı corpus (WTC) öğretiminin öğrenen özerkliğine, e-öğrenmeye hazırbulunuşukluğa, kelime öğrenme strateji kullanımına, ve kelime dağarcığı gelişimine etkisini incelemektir. Çalışma Ankara, Türkiye'de bulunan iki devlet üniversitesinde 2017-2018 akademik yılı bahar döneminde gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubu bir kontrol ve bir deney grubundan oluşmakta olup tüm katılımcılar İngiliz Dili Eğitimi (İDE) Bölümü birinci sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırma karma desenli araştırma modeline sahip olduğu için hem nicel hem de nitel veri toplamala gerçekleştirilmiştir. Nicel veri olarak, dönemin başında ve sonunda her iki çalışma grubuna da öğrenen özerkliği, e-öğrenmeye hazırbulunuşluk, kelime öğrenme stratejileri kullanımı ve kelime dağarcığı entstürmanları verilmiştir. Nitel veri içinse kontrol grubundan 9 öğrenci (5 erkek, 4 kız), deney grubundan 8 öğrenci (4 kız, 4 erkek) ile yarı-yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Nicel veri analizi için Çoklu Varyans/Kovaryans Analizi (MANOVA & MANCOVA) ve Tekrarlayan Ölçümlerde Grup İçi ve Gruplararası Varyans Analizi testleri uygulanırken, nitel veri analizi içinse içerik çözümlemesi gerçekleştirilmiştir. Nicel veri analizi istatistiksel olarak kontrol ve deney grubu öntest ve sontest arasında herhangi bir anlamlı değişiklik vermemiştir. Motivasyon düşüklüğü, sınıfiçi öğretim uygulamaları, zaman yönetimi sıkıntıları görüşme gerçekleştirilen öğrencilerin başarıları ile ilgili bahsettikleri noktalar arasında yer alıyor.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the influence of a web-based corpus (WBC) teaching on learner autonomy, e-learning readiness level, use of vocabulary learning strategies, and vocabulary size development. This study was carried out at two state universities in the province of Ankara, Turkey during the spring term of the academic year 2017-2018. The study group consisted of one control and one experimental group, all of whom were ELT Department freshman students. Having a mixed method research design, both quantitative and qualitative data collection was carried out in the current research. As for the quantitative data, at the beginning and at the end of the study surveys of learner autonomy, e-learning readiness level, the use of vocabulary learning strategies and vocabulary size tests were administered to both groups. As for the qualitative data collection, semi-structured interviews were carried out with 9 control group students (5 males and 4 females) and 8 experimental group students (4 males and 4 females) from each group. The quantitative analysis of the dataset was conducted through the use of Multivariate Analysis of Variance/Covariance (MANOVA & MANCOVA) and Mixed Between-Within Subjects Analysis of Variance, while for the qualitative data, content analysis technique was run. The quantitative analysis yielded that there was no statistically significant difference between the groups' scores. Lack of motivation, classroom teaching practices, time management issues were some of the points the interviewees highlighted in regard to their achievement.