Challenges of the interpreter in critical situations: The period of iraq invasion
Kritik durumlarda tercümanların karşılaştığı zorluklar: Irak'ın işgal edildiği dönem
  1. Tez No: 583394
  2. Yazar: ABDULRAHMAN ABDULMUNEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYFER ALTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mütercim-Tercümanlık, Translation and Interpretation
  6. Anahtar Kelimeler: Tercüman, Irak Savaşı, Sözleşmeli Tercümanlar, Tercümanları Hedef Alma, Tercümanların Hakları, Interpreter, Iraq War, Contracted Local Interpreters, Targeting Interpreters, Interpreters' Rights
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mütercim Tercümanlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çeviri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmada Irak işgali sürecinde Amerikan ordusu ve müttefikleri gibi yabancı askeri kuvvetlerle birlikte çalışan Iraklı yerel tercümanların karşılaştığı kritik durumlar ve yaşadığı zorluklar irdelenmektedir. Bu tercümanların işe alınmalarından itibaren yaşamları, misafir oldukları ülkelerdeki diasporaları ve başka ülkelere yerleştirilmeleri gibi konularda bu araştırmanın konusuna dahildir. Bu araştırma, o dönemde bu alanda çalışmanın ne denli zor olduğunu göstermeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma ayrıca Iraklı yerel tercümanların kendi yaşamlarından ve ailelerinin yaşamlarından endişe ederek nasıl korku içerisinde yaşadıklarını ve bu tercümanların nasıl hayatlarını kaybettiklerini ve de ölüm, suikast, zulüm, kaçırılma ve yerinden yurdundan olma gibi zorluklarla karşılaştıklarını göstermektedir. Bu araştırma ayrıca Iraklı yerel tercümanların tüm temel haklarını elde edemediklerini ve bunların çoğunun yüklenici şirketlerin yaptıkları hatalar dolayısıyla ve de bu tercümanların işe alımı konusundaki yanlış politikalar dolayısıyla onurlu bir yaşam sürdürme haklarını kaybettiklerini göstermeye çalışmaktadır. Bu itibarla, Iraklı yerel tercümanlar ile yapılan görüşmelerde savaş bölgesinde çalışacak tercümanların işe alımında birçok değişiklikler ve reformların yürürlüğe konulması gerektiği ve tüm işe alım süreçlerini uluslararası hukuka tabi olması gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research paper discusses the critical situations and the challenges of contracted local interpreters, who worked with the US military and its allies, during the period of the Iraq invasion. The research will include the interpreters' life experiences beginning with their recruitment, the diaspora of Iraqi's in the host countries, and their resettlement in other countries. This research aims to show how dangerous it was to work in this field and how the contracted local interpreters have lived in fear for their lives, and the lives of their families. Some interpreters have encountered persecution, kidnapping, displacement challenges, assassination, and death. This research also seeks to demonstrate that contracted local interpreters were not given all their fundamental rights. The illegal policy practices performed by contracting companies when recruiting the interpreters, caused many interpreters the loss of their right to basic human dignity. As such, during the interviews with contracted local interpreters, it was found that many amendments and reforms must be in place before recruiting contracted local interpreters, and all the recruitment processes should be subject to international law.