Kesikli stiren polimerizasyon reaktöründe doğrusal olmayan sıcaklık kontrolü
Nonlinear temperature control in batch styrene polymerization reactor
  1. Tez No: 58342
  2. Yazar: M.KAZIM YETİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIDVAN BERBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Batch polymerization reactor, Styrene polymerization, Model predictive control, Newton-type control
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KESİKLİ STİREN POLİMERİZASYON REAKTÖRÜNDE DO?RUSAL OLMAYAN SICAKLIK KONTROLÜ Mehmet Kazım YETİK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Rıdvan BERBER 1997, Sayfa: 95 Jüri : Prof. Dr. Rıdvan Berber Prof Dr. Ayla Çalımlı Prof Dr. Erdoğan ALPER Bu çalışmada, öncelikle kesikli stiren polimerizasyonu için jel etkisini dikkate alan dinamik model oluşturulmuştur. Monomer ve başlatıcı dönüşümleri, reaktör ve ceket sıcaklıkları ile ölü polimerin sıfırına ve ikinci momentleri modelin hal değişkenleridir. Bu modele dayalı olarak, Newton tipi algoritmik bir model öngörmeli kontrol stratejisi geliştirilmiştir. Reaktör sıcaklığını kontrol etmek amacıyla, ayar değişkeni olarak cekete giren soğutma suyunun debisi seçilmiştir. Geliştirilen kontrol stratejisi kullanılarak; 'Windows' ortamında etkileşimli birşekilde çalışan, gerçek zamanlı bir“kesikli reaktör kontrol, izleme ve veri toplama”yazılımı (BARON) ortaya çıkarılmıştır. Önerilen kontrol algoritması, proses/model uyumsuzluğu yaratacak muhtemel bir düzensizliği öngörmektedir ve iki ayar parametresine sahiptir. Kontrol edici performansı, değişik ayar parametreleri ile set noktası takibi için benzetim yoluyla denenmiş ve klasik yöntemlere kıyasla çok daha etkin çalıştığı, taşmaya yol açmadığı ve yanıtımınm daha çabuk olduğu gözlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER : Kesikli polimerizasyon reaktörü, Stiren polimerizasyonu, Model öngörmeli kontrol, Newton tipi kontrol
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Master Thesis NONLINEAR TEMPERATURE CONTROL IN BATCH STYRENE POLYMERIZATION REACTOR Mehmet Kazım YETİK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Rıdvan BERBER 1997, Page: 95 Jury : Prof. Dr. Rıdvan Berber Prof Dr. Ayla Çalımlı Prof Dr. Erdoğan ALPER A reliable dynamic model accounting for the gel-effect for polymerization of styrene in batch reactors is first formed in this work. The state variables of the model are the conversions of monomer and initiator, reactor and jacket temperatures and zeroth and second moments of the dead polymer. Based on this model, an algorithmic Newton type model predictive control strategy is designed in order to control the reactor temperature by manipulating the cooling water flowIV rate to jacket. Through incorporation of this algorithm into a graphical user interface, a real time control software (BARON) for batch reactor control, monitoring and data logging that runs in Windows environment is developed. Proposed control strategy is capable of estimating specially structured disturbances than may cause plant/model mismatch, and has to tuning parameters. The performance of the controller is tested in extensive simulation runs with different tuning parameters. The results reveal that it outperforms classical linear controllers with fast response and leads to good set point tracking.