Urumiyeh (İran) kent parkının ses peyzajı açısından incelenmesi
Examination of Urumiyeh urban park in terms of sounscape
- Tez No: 583450
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Urumiyeh, Urumiyeh Kent Parkı, Ses Peyzajı, Gürültü Kirliliği, Urumiye, Urumiye City Park, Sound Landscape, Noise Pollution
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Çevre kirliliklerinden en sonlarından olan ancak en çok rahatsız edenlerden biri ise gürültü kirliliğidir. Gürültü kirliliği istenmeyen ses çeşididir. Ancak istenen seslerde vardır. Bu çalışma, İran'ın Urumiyeh kentin'de sesin bir tasarım ve planlama unsuru olarak, Urumiyeh Kent Parkı'ndaki ses peyzajı karakterini nasıl etkilediğini değerlendirmek için yapılmıştır. Bu parkın seçilmesinde; Urumiyeh şehrinin kimliğini vurgulayan bir nitelik taşıması, yeri ve barındırdığı işlevleri bakımından kent halkın tarafından en çok tercih edilen parklardan biri olması, kullanılma yoğunluğu, çok çeşitli kullanım işlevlerine sahip olması ve çeşitli ses kaynaklarına sahip olması etkili olmuştur. Urumiyeh Kent Parkı'nın ses peyzajı karakterlerini tespit etmek için yapılan ses ölçümleri ve ses haritaları ile birlikte kullanıcı algısını değerlendirmek üzere gerçekleştirilen anket çalışmaları araştırmanın temel yöntemlerini oluşturmaktadır. Çalışmanın sonunda Urumiyeh Kent Parkı'nda kullanıcıları rahatsız eden gürültüyü azaltmak için gerekli önlemlerin alınması üzerine tartışılmıştır. Parkın ses peyzajı açısından iyileştirmesi yönünde su ve kuş sesi gibi parkta arzu edilen sesler olarak ön plana çıkartılması ve arka fon olarak parktaki hoperlörlerden yayınlanan müzik sesi gibi daha fazlalaştırılması ve tüm parka yayılması için olumlu seslerin yansıtılması için ise iç bukey eleman ve duvarlar kullanılması, su sesi ve kuş sesi gibi doğal ses çeşitliliğinin artılması, hoperlörlerden yayınlanan alana uygun music ile düşük fereknaslı gürültü kaynaklarının kapatılması gibi hususların yapılması gereklidir.
Özet (Çeviri)
One of the last but most disturbing environmental pollution is noise pollution. Noise pollution is a kind of unwanted sound. However, there are no desired sounds. This study was conducted to evaluate how sound, as a design and planning element, affects the sound landscape character in Urumiye City Park. In selecting this park; The fact that the park has a quality to emphasize the identity of the city of Urumiye, being one of the most preferred parks of the city people in terms of its location and the functions it contains, its intensity of use, having a variety of usage functions and having various sound sources have been effective. Survey methods and soundscape maps to evaluate user perception and measurements to determine the auditory landscape characteristics of Urumiye City Park in accordance with the objectives of the study constitute the main methods of the research. At the end of the study, it was discussed in Urumiyeh City Park to take the necessary measures to reduce the noise that disturbed the users. In order to improve the sound of the park in terms of sound, such as water and bird sounds in the park as the desired sounds to the foreground as the background of the sound from the speakers in the park to increase the sound and the entire park to increase the positive sound to reflect the use of internal elements and walls, water sound and increasing the variety of natural sounds such as bird sound, music from the speakers and the closure of low fereknas noise sources.